Doorgaan naar artikel

Markt: ‘Bloemkoolgekte’ achter de rug

De ‘bloemkoolgekte’ met recordprijzen is achter de rug. De afgelopen weken was sprake van een ruim aanbod met prijzen in de vrije markt op een niveau van grofweg 40 tot 60 cent. Vorige week was al sprake van prijsoplevingen en deze week zetten die door. De verwachting is dat de prijs verder zal verbeteren.

In de laatste week van augustus zaten de prijzen op de Belgische veilingen BelOrta en REO tussen 28 en 47 cent, maar in grote lijnen lag het prijsniveau rond 40 cent. Bij ZON fruit & vegetables werden prijzen tussen 52 en 83 cent gerealiseerd.

Aantrekkende prijs

In de eerste week van september schommelde de prijzen in België sterk, met prijzen tussen 31 cent en € 1,29. Laten we de uitschieters weg, dan zien we in ieder geval in de tweede helft van die week een aantrekkende prijsvorming waar op vrijdag 6 september weer een einde aan komt. Deze week trekken de prijzen opnieuw aan. Maandag lag het prijsniveau rond 50 cent, in de dagen daarna ging het richting 70 tot 90 cent.

Grens weer doorbroken

Bij ZON was vorige week een stijgende lijn te zien van 48 cent op maandag naar 82 cent op donderdag. Deze week ligt het prijsniveau boven de euro. Bij The Greenery zien we deze week eveneens oplopende prijzen van 79 cent op maandag naar € 1,05 op woensdag.

Stijgende prijstrend

Omdat het effect van de hitte eind juli op de aanvoer van bloemkool nu pas merkbaar wordt, is de verwachting dat de prijzen verder zullen oplopen, maar niet meer tot recordhoogten. Dat de export weer aantrekt, is in deze een ontwikkeling die bijdraagt aan een stijgende prijstrend. Al met al verloopt het bloemkoolseizoen voor telers naar wens en is het afhankelijk van de mate van kunnen profiteren van de prijsvorming of het seizoen goed of supergoed verloopt.

Bekijk zelf prijzen in onze prijsmodule.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin