Vollegrond

Achtergrond

Markt: Aanbod broccoli daalt zienderogen

Het aanbod aan broccoli is in korte tijd sterk verminderd. Deze week wordt er duidelijk minder geoogst en ook volgende week zal het aanbod laag zijn. Het zijn de gevolgen van de hitte zoals die eerder in het seizoen optrad.

Een broccoliteler in Nederland heeft vandaag zijn oogstpersoneel voor het eerst dit seizoen een extra dag vrij gegeven, omdat er nauwelijks nog wat te snijden viel. Begin deze week werd er nog aardig doorgeoogst, maar geleidelijk werden de te oogsten hoeveelheden minder. Ook volgende week zal het nog rustig zijn, daarna zal de te oogsten hoeveelheid weer geleidelijk toenemen.

Krapte in Duitsland

Dat beeld sluit aan bij wat het Duitse marktbureau AMI signaleert. Vorige week was er nog volop broccoli voorhanden en liepen er acties met broccoli, deze week is het aanbod snel teruggelopen en ook voor volgende week verwacht AMI een laag aanbod van broccoli.

Bron: AMI
Bron: AMI

Het is een effect dat al eerder bij bloemkool optrad, maar nu ook in hogere mate bij broccoli als gevolg van een eerdere hitteperiode. In Duitsland hebben telers moeite om aan hun leveringsplicht te voldoen en de prijzen in de vrije handel gaan snel omhoog. Pas vanaf tweede helft volgende week zal het aanbod weer geleidelijk stijgen. Dat betekent voor de korte termijn dat de prijzen standvastig hoog zullen blijven, voor telers en consumenten. Van een gemiddelde prijs in week 36 van € 1,89 per kilo op de Duitse groothandelsmarkten steeg de prijs deze week naar € 2,18.

Of registreer je om te kunnen reageren.