Vollegrond

Achtergrond

Markt: Populariteit Little Gem neemt verder toe

De opmars van Little Gem gaat ten koste van klassieke slatypen zoals kropsla en ijsbergsla. Bij de retail is het nieuwe slatype steeds vaker in de aanbieding. Dat constateert het Duitse marktbureau AMI.

In de afgelopen 3 jaar is het aantal acties met Little Gem (in het Duits Salatherzen) bij Duitse retailers jaarlijks gestegen. Of het nou juist door die acties komt of doordat de retail met acties inspeelt op de toenemende populariteit, feit is dat de verkochte hoeveelheden Little Gem stijgen. Dat gaat ten koste van de klassieke slatypen zoals kropsla en ijsbergsla.

Little Gem heeft minder last van hitte

Kwam het nieuwe slatype in het begin vooral uit Spanje, nu wordt ook in Duitsland volop Little Gem geteeld. Zowel vorig jaar als ook dit jaar blijkt dat dit slatype minder last heeft van de hitte, omdat de teeltduur korter is. In juli was er dan ook volop aanbod en daar heeft de retail met acties goed op ingespeeld, stelt AMI vast op basis van eigen marktonderzoek.

Stijgend aantal acties

Het is een momentopname, maar in week 31 liepen er 17 acties en dat is 89% meer dan vorig jaar in deze week. Over heel juli steeg het aantal acties met 19%. Over heel het jaar bekeken waren er tot eind juli 319 acties en dat is 7% meer dan vorig jaar over dezelfde periode. Het totale aantal acties in 2018 bedroeg 470.

Aanvullend aanbod

Qua herkomst kwam in 2018 53% van het product uit Duitsland en 46% uit Spanje. Bij de resterende 1% kon de herkomst niet worden vastgesteld. Het Spaanse aanbod loopt ongeveer tot eind april, vanaf half mei is het alleen nog Duits product dat de klok slaat. Vanaf eind oktober volgt geleidelijk de omschakeling naar Spaans product.

Prijsstelling supermarkten

In de supermarkten ligt Little Gem voor 23 tot 49 cent per stuk. Discounters hanteren de laagste prijzen, regionale supermarktketens de hoogste. Vorig jaar lag het prijsniveau tussen 32 en 49 cent per stuk. Met name de discounters stunten dus meer met het product door een lagere prijsstelling.

Ter vergelijking; bij Jumbo en de Plus liggen deze week per 2 stuks verpakte Little Gem (of ‘mini Romaine’) voor € 1,69 per verpakking.

Of registreer je om te kunnen reageren.