Vollegrond

Achtergrond

Markt: Effect schot in venkel nog onduidelijk

De gevolgen van de warmte half juni lieten zich in venkel merken door langgerektere knollen en op plaatsen ook schotvorming. Het effect van de hitte van anderhalve week geleden laat nog op zich wachten, maar dat het aanbod zal krimpen lijkt zeer aannemelijk.

De prijsvorming op de Nederlandse veilingen lag op 4 juni bij ZON fruit & vegetables op € 1,10 en bij The Greenery op 88 cent per kilo voor de sortering venkel 100. Tot half juni was sprake van een dalende prijstrend tot 31 cent op 11 juni bij The Greenery en 65 cent op 12 juni bij ZON. In de daarop volgende weken steeg het niveau geleidelijk weer tot boven € 1 eind juni. Sinds half juli zit de prijs structureel onder € 1 en schommelt bij ZON tussen 54 en 90 cent en bij The Greenery tussen 32 en 98 cent. Op 6 augustus werd respectievelijk 74 en 79 cent genoteerd.

Effect hitteperiode

In grote lijnen verloopt de prijsvorming in 2019 vergelijkbaar met die in 2018. Tussen begin en half juli was de prijsvorming in 2019 wel beter, daarna waren het prijsniveau en het prijsverloop nagenoeg hetzelfde. Het zal van het aanbod afhangen hoe de prijsvorming zich verder ontwikkelt. Door de hitte van anderhalve week geleden zal in de loop van de komende 2 weken zeker schotvorming tot uiting komen, in welke mate is nog afwachten. Dat een kleiner aanbod de prijs weer kan opstuwen, ligt voor de hand, maar in welke mate dat zal gebeuren, valt niet te voorspellen.

Trendbreuk in verkoop Duitse venkel

Het Duitse marktbureau AMI constateert een trendbreuk in de verkoop van venkel. Tot 2016 namen de verkopen jaarlijks toe; sindsdien is het tij voor venkel gekeerd. Gemiddeld nam de verkoop van venkel in Duitsland in de periode van 2009 tot 2018 met 5% per jaar toe. Echter, wie naar de absolute aantallen kijkt, ziet tot 2016 een toename van het aantal verkopen aan Duitse consumenten en sindsdien is de groente minder populair geworden. De daling in aangekochte hoeveelheid is geen gevolg van een hogere prijsstelling, want die bleef in de supermarkten in de loop der jaren vrij constant op gemiddeld € 2,50 per kilo.

15% koopt soms venkel

Het specifieke karakter van venkel maakt dat slechts 15% van de Duitse huishoudens minimaal een keer per jaar venkel heeft gekocht. Van de aankopen was 84% gangbaar geteelde venkel en 16% biologisch geteeld. De verkoop van biologische venkel groeide over de genoemde periode gemiddeld met 4% per jaar. Voor biologische venkel moest de consument gemiddeld € 3,50 per kilo betalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.