Vollegrond

Achtergrond

Markt: Broccoliprijzen gemiddeld goed, aanvoer ondergemiddeld

De prijsvorming van broccoli verloopt dit seizoen met wat pieken en dalen, maar gemiddeld genomen wel naar tevredenheid. Momenteel is sprake van minder aanvoer, met name als gevolg van de hittegolf in de laatste volle week van juli.

De aanvoer van broccoli zat vorige en begin deze week onder het gemiddelde niveau. Daarmee is de tweede periode van een aanvoerpiek in het lopende broccoliseizoen weer achter de rug. De kans is groot dat het daarbij ook zal blijven. De tijdelijk mindere aanvoer is een gevolg van de hitte in juli, maar ook van de hoeveelheid neerslag die begin juni viel, waardoor een aantal plantingen uitgesteld moesten worden. In de komende dagen tot weken zal de aanvoer geleidelijk weer toenemen en de verwachting is dat dit gepaard zal gaan met een stabiele prijsvorming.

Kwaliteit wat wisselend

De kwaliteit is over het algemeen goed, maar wel wat wisselend. Doorwas, zonnebrand en tweekorreligheid zijn met name oorzaken voor een mindere kwaliteit. De mate waarin dit optreedt, kan van perceel tot perceel of zelfs van baan tot baan verschillen.

REO Veiling

Hoewel de veilingen bij de handel in broccoli een bescheiden rol spelen, zegt het prijsverloop voor de klok wel iets over de prijsvorming dit seizoen in de vrije handel. Eind juni zat de prijsvorming op REO Veiling in een diep dal met prijzen van 15 tot 30 cent per kilo. Na de eerste warme periode dit jaar stegen de prijzen tot de piek op 12 juli van € 1,54.

Tussen half en eind juli bleef de prijs redelijk constant, op een niveau van rond de euro per kilo. Eind juli/begin augustus, een week na de hittegolf, zakt de prijs in een paar dagen van 1,18 naar 55 cent. Daarna zit de prijs door het lage aanbod weer in een stijgende lijn tot € 1,24 op 16 augustus. Gisteren werd € 1,11 per kilo genoteerd.

Goede vooruitzichten

Vanaf de dip van eind juni is de prijsvorming dit jaar beter dan in de afgelopen 2 jaar. Sinds vorige week is het prijsniveau vergelijkbaar met 2018, toen bleven de prijzen tot begin september op een niveau van rond de euro.

Prognose: toenemende aanvoer met stabiele prijsvorming

Of registreer je om te kunnen reageren.