Vollegrond

Achtergrond

Markt: Hoop op betere weken voor ijsbergsla na stroeve start

De markt voor ijsbergsla is in juni en juli zoekende, maar de tekenen voor stijgende prijzen zijn gunstig.

Vorig jaar om deze tijd zuchtte half Europa onder een hittegolf en deden de ijsbergslaprijzen het uitstekend, met in juli prijzen tussen 55 en 75 cent. Dit jaar is de julimaand niet zo uitzonderlijk. De prijzen voor de klok van Royal ZON schommelen tussen de 20 en 30 cent. Deze wat stroeve start is zowel in de teeltgebieden boven als onder de grote rivieren het beeld.

Spanje ging lang door

Volgens een handelaar in het Zuiden is die moeilijke start deels te wijten aan het feit dat er erg lang Spaans product op de markt is geweest. Op de grote Italiaanse markt voor ijsbergsla werd het zodoende erg druk, met ook het Duitse product dat er met een open prijs heen werd gestuurd omdat telers ermee omhoog zaten. Vorige week was er even juist veel vraag en trok de prijs even aan. Maar dat zakte snel weer in, deels door weer extra aanbod vanuit Duitsland.

Geen tekort en niet te veel

Een teler in Noord-Holland omschrijft het als een markt die zoekende is. Er is geen product tekort en er is geen product over. De telers in Noord-Holland hadden in juni veel regen en daardoor wat onregelmatigheid in het planten. Maar die effecten zijn aan het wegebben. “Als iedereen met het mooie weer van volgende week een palletje extra bestelt, kan er toch zomaar een tekort ontstaan.”

Prognose positief

Nu in heel Europa de vakantie is aangebroken, is de prognose voor de komende weken positief. Kookgroenten doen het hartje zomer traditioneel wat minder en saladegroenten zoals ijsbergsla juist beter. Gezien het feit dat het in Zuid-Europa droog is en in Polen juist nat en er daar problemen zijn met smet, is de verwachting dat de prijzen voor Nederlandse ijsbergslatelers naar 40 à 50 cent gaan stijgen.

Of registreer je om te kunnen reageren.