Vollegrond

Achtergrond

Markt: Broccoliseizoen verloopt naar tevredenheid

Het broccoliseizoen maakte dit jaar een goede start. De laatste week van juni zakte de prijs wat weg om daarna weer snel te herstellen. Momenteel zit de prijs op een mooi niveau: iets boven € 1 per kilo.

Hoewel broccoli geen product is dat veel via de veiling verhandeld wordt, geven de prijzen op de veilingen wel een goede indicatie van het prijsverloop in het seizoen. Het seizoen startte goed met een prijsniveau van 70 tot 90 cent per kilo op REO Veiling. Bij The Greenery werden op 21 en 24 juni prijzen van 91 cent tot € 1,06 genoteerd, waarna een prijsval volgde tot 53 cent op 26 juni. Op 4 juli heeft de prijs zich hersteld naar 94 cent en deze stijging zet door tot 17 juli met een piekprijs van € 1,41. Deze week zien we de prijs stabiliseren op een niveau van iets boven € 1 per kilo.

Belgische veilingen

Op REO Veiling en BelOrta zien we een vergelijkbaar verloop, alleen is de prijsval in de laatste week van juni daar wat groter met prijzen van 15 tot 25 cent. Op 12 juli noteerde BelOrta € 1,30 en REO € 1,54, deze week is ook in België sprake van prijzen tussen € 1 en € 1,10 per kilo. De prijsdip eind juni laat zich verklaren door een kortstondige piek in de aanvoer.

Mooi seizoenverloop

Telers tonen zich tot dusverre tevreden over het verloop van het seizoen. Goede producties en een goede prijsvorming gaan tot nu toe hand in hand. De kwaliteit van de broccoli is goed en er is vraag naar het product, ook in warmere perioden. De verwachting is dat deze week de aanvoer op een wat lager pitje zal staan, maar dat die vanaf volgende week weer zal toenemen, maar in hoeveelheden die de markt aankan. Daarom is de verwachting dat het prijsniveau zich zal handhaven.

Broccoli in de supermarkt

Albert Heijn vraagt deze week 99 cent voor een broccoli van 500 gram. Jumbo rekent dezelfde prijs voor 1 tot 2 stronken per verpakking. Bij de Plus is de prijs van broccoli als ‘altijd laagblijver’ 89 cent per 500 gram.

Of registreer je om te kunnen reageren.