Vollegrond

Achtergrond

Markt: Bloemkool in stijgende lijn

De bloemkoolprijzen piekten hoog, daalden weer stevig, maar zijn nu weer in stijgende lijn.

Op 24 mei was er een hoge piek te zien in de bloemkoolprijzen. De klok van Veiling REO ging omhoog naar € 2,86 voor de bloemkolen waarvan er 6 in een krat gaan. Diezelfde 6‘en leverden precies een maand later nog maar 28 cent op.

Maar per saldo gaat het dit seizoen niet slecht met de bloemkool. De trend ging eind juni ook al vlot weer opwaarts en de prijzen bewegen zich momenteel rond de euro en zelfs een stukje erboven (vandaag € 1,30 voor de klok van ZON). Dat is een prijs waar de telers het ruim voor kunnen doen.

Hapering in aanvoer

Het herstel van de prijs heeft te maken met een kleine hapering in de aanvoer. De telers hebben tot op heden vooruitgelopen op het normale oogstschema. Alles was vroeger rijp dan in andere jaren. Maar die voorsprong is nu ook weer langzaam aan het teruglopen en de aanvoer van de bloemkolen ook.

Dumpmarkt Tsjechië

Daarnaast wordt een redelijke vraag vanuit het buitenland geconstateerd. Opvallend daarbij is dat ook vanuit landen, die normaal gesproken te boek staan als markten waar de vraag pas omhooggaat als de prijs flink onderuitgaat, nu de vraag op peil blijft bij de huidige fatsoenlijke prijzen. Voorbeeld daarvan is Tsjechië.

Prognose komende weken

Voor de komende weken verwachten telers en handelaren een rustige markt, met een niet te grote aanvoer en een vraag die dat goed bij kan houden tegen acceptabele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.