Vollegrond

Achtergrond

Markt: Middelmatig aspergeseizoen dooft langzaam uit

Nog ruim een week en dan zit het aspergeseizoen er weer op. De staart van het seizoen zal geen effecten meer hebben op het eindresultaat. Het was zeker geen slecht seizoen, maar ook geen topseizoen. Meer eentje in de grijze middenmoot.

Bij ZON fruit & vegetables schommelt de prijsvorming voor de sortering AA Extra Wit sinds begin juni rond € 4,- per kilo. Sinds eind mei is sprake van een dalende tendens. Op 4 juni zakte de prijs van net boven 4 euro naar net onder 4 euro. Op 5 juni was de prijs € 3,25; op 7 juni € 4,44; op 12 juni € 3,95 en op 13 juni € 4,47. Daarmee lijkt de opwaartse lijn gevonden te zijn.

Bij The Greenery zakte de prijs op 4 juni onder de grens van € 4,- met een prijs van € 3,80. Vanaf 6 juni gaat de prijs weer omhoog van € 3,15 naar € 3,75 op 12 juni en € 3,90 op 13 juni.

Punt achter seizoen

Het is niet aannemelijk dat de weersvoorspellingen met wat hogere temperaturen nog gaan zorgen voor een stijging van de aanvoer. Sterker nog, menig teler heeft al een punt achter het seizoen gezet, getuige de aanvoer op ZON fruit & vegetables die deze week nog maar op een kwart zit van de 2 tot 3 weken daarvoor. Het ligt voor de hand dat ook komend weekend telers besluiten om het seizoen te beëindigen. Immers de groeizame weersomstandigheden zorgen voor een snelle doorgroei van de stengels. Bovendien is een week extra herstel voor menig perceel zeker niet slecht.

Terugblikkend is het een seizoen dat zich kenmerkt door een vrij stabiele prijsvorming

Stabiele prijsvorming

De verwachting is dan ook dat de aanvoer verder zal dalen en dat de prijsvorming zich daardoor nog wat herstelt. Invloed op het eindresultaat van dit seizoen zal dat niet meer hebben. Terugblikkend is het een seizoen dat zich kenmerkt door een vrij stabiele prijsvorming, zonder uitschieters naar boven en beneden toe. Het productieniveau ligt eerder wat aan de lage kant. Al met al zeker geen slecht seizoen, maar ook geen ‘toppertje’, zeg maar een middelmatig seizoen.

Asperge in de supermarkt

Albert Heijn rekent in de week na Pinksteren hetzelfde prijsniveau als eind mei. De consument betaalt € 3,69 voor 500 gram verpakte asperge (€ 7,38 per kilo). Geschilde kosten € 5,49 voor 400 gram (€ 13,73 per kilo). Albert Heijn triggert de consument wel met de vermelding ‘binnenkort uit het assortiment’.

Jumbo vraagt opnieuw exact dezelfde prijzen en ook bij de Plus zijn de prijzen onveranderd. Een bussel van 500 gram kost € 4,99 (€ 9,98 per kilo) en verpakte geschilde € 5,49 per 400 gram. Bij Jan Linders is de prijs voor losse asperge als enige sinds eind mei met 2 euro gedaald naar € 9,98 per kilo. De verpakte geschilde bleven met € 5,49 per 400 gram even duur.

Markttendens: verder dalende aanvoer, iets stijgende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.