Doorgaan naar artikel

Markt: Hoge prijs schaarse witlof daalt weer

De witlofprijzen zijn de laatste weken flink geklommen. De trend lijkt echter weer te keren.

De prijzen voor witlof op de veilingen in Nederland en België zijn de voorbije weken gestegen naar een peil dat in de afgelopen jaren in juni niet gehaald werd. Dat heeft in Nederland te maken met een aantal prijsacties in de grote supermarkten, dier de vraag tijdelijk stuwden. Het effect daarvan is nu weer tanende en de prijzen voor kort grof en lang zijn allebei vandaag alweer onder de euro gezakt.

Door de voorraad heen

Maar de hogere prijzen hebben voornamelijk te maken met het hete zomerweer van 2018. Dat heeft gezorgd voor een minder grote oogst witlofwortels. Er zijn daarom nu al telers die door hun voorraad heen raken. Bovendien komen her en der bij de trekkerijen in de rijpere wortels die nu op de trekbakken worden gezet wel wat kwaliteitsproblemen voor.

Vraag neemt ’s zomers af

De productie zal daarom zeker niet aantrekken, maar ook de vraag is in de zomermaanden traditioneel wat minder. Toch verwachten zowel telers als handelaren dat in augustus de weer wat groeiende vraag de dan nog wat kleinere productie wel weer zal inhalen. Die schaarste zal tot in oktober blijven duren, als de nieuwe wortels komen.

‘Minder last van ziektes’

Overigens stelt teler Leen de Kok in Kerkwerve dat de kwaliteit van zijn witlofwortels eigenlijk beter is dan andere jaren. “Mijn pennen hebben minder last van ziektes en ik heb dus ook minder kosten aan gewasbescherming. Dat is alleen maar gunstig.”

Ten opzichte van vorig jaar zijn de wortels wel een stuk fijner. “De middenprijs bij veiling Belorta is sinds januari van dit jaar al met al 10 cent hoger dan vorig jaar. De afgelopen weken was het in België net als in Nederland ook prima met de prijzen. Ik lig echt een stuk voor op 2018. Maar toen was het in het voorjaar juist al warm en waren de prijzen niet best. Om vervolgens vanaf augustus juist weer heel erg goed te gaan.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin