Vollegrond

Achtergrond

Markt: Peenmarkt vraagt weinig, lichte prijsdaling

De markt voor peen is rustig gestemd. Er is weinig vraag vanuit het buitenland.

Vooral Oost-Europa is zwak aan de markt voor Nederlandse bewaarpeen. Emmeloord verlaagt de noteringen voor zowel B-peen als schalenpeen met € 1 naar € 27 tot € 31 per 100 kilo. Het is tevens de laatste notering van de beurs voor de peen van de oogst 2018.

Dat is aan de vroege kant, maar het gros van de voorraden bewaarpeen zal inmiddels wel verkocht zijn; er zijn deze week ook niet veel transacties geweest. De komende weken moeten uitwijzen hoeveel vraag er nog is naar de laatste bewaarpeen.

Frankrijk neemt stokje over

Vroege peen van de nieuwe oogst komt niet veel meer uit Spanje, Frankrijk heeft het stokje overgenomen. De prijs van gewassen peen in bigbags ligt op € 42 per 100 kilo af Bordeaux. Franco Duitsland is dat € 48 à € 49. Dat is ook het niveau waarop de Spaanse peen stond, voor de afnemers in Duitsland verandert er weinig.

Prognose: rustige markt

Of registreer je om te kunnen reageren.