Vollegrond

Achtergrond

Markt: Nog volop concurrentie voor Nederlandse ijsbergsla

In Zuid-Nederland werd midden vorige week de eerste ijsbergsla van het nieuwe seizoen verhandeld.

Aan het einde van de week volgde de eerste uit Noord-Holland. De prijsvorming in het begin van deze week was met € 5,- tot € 5,50 voor de tieners niet slecht. In de loop van de week ontstond er echter wat druk op de prijzen en verliep de afzet wat moeizamer.

Concurrentie uit Spanje

Zo aan het begin van het Nederlandse seizoen is er uiteraard nog sprake van concurrentie, met name vanuit Spanje. In de loop van de komende twee weken zal de Spaanse concurrentie echter sterk minder worden. Supermarktketen Lidl schakelde volgens een insider deze week al over naar Nederlandse ijsbergsla, Superunie zal dat volgende week gaan doen.

‘Daghandel niet wild’

De export verloopt nog wat moeizaam, omdat Italië de ijsbergsla nog vooral uit Spanje betrekt, de productie in Scandinavië al (best vroeg) op gang begint te komen en het Verenigd Koninkrijk ook al aan de markt is. “Al met al maakt dat de daghandel nog niet zo wild”, luidt de conclusie. In het begin van de week ging het om prijzen tussen € 5,- en € 5,50. Richting het einde van deze week zat het niveau op € 4,50 met de neiging om nog iets verder te zakken door wat voorraadvorming, die kennelijk de deur uit moet.

Lees verder onder de foto

Het Duitse BLE vermeldt in haar marktbericht van 15 mei in week 19 voor het eerst weer Nederlandse ijsbergsla. - Foto: Stan Verstegen
Het Duitse BLE vermeldt in haar marktbericht van 15 mei in week 19 voor het eerst weer Nederlandse ijsbergsla. - Foto: Stan Verstegen

Nederland komt op gang

Het Duitse BLE (Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung) vermeldt in haar marktbericht van 15 mei in week 19 voor het eerst weer Nederlandse ijsbergsla. Een week eerder werden weer Italiaanse en Duitse cijfers genoteerd. De markt wordt ook in Duitsland nog beheerst door de aanvoer uit Spanje, maar de aanvoer op de Duitse groothandelsmarkten wint de aanvoer uit eigen land terrein. De Italiaanse en Nederlandse ijsbergsla moet als aanvullend worden gezien. De Duitse ijsbergsla komt sinds week 18 uit de Zuid-Duitse Palts. Vanuit het Noord-Duitse Hessen komt de aanvoer, net als in Nederland, deze week geleidelijk op gang.

Matige Spaanse kwaliteit

In week 19 werd op de Duitse groothandelsmarkten voor Nederlandse ijsbergsla gemiddeld 95 cent betaald, voor Italiaanse 80, voor Duitse 76 en voor Spaanse 68 cent. Ten opzichte van een week eerder stegen de prijzen van Duitse ijsbergsla met 26 cent, daalde de prijs van de Italiaanse met 9 cent en die van Spaanse met 11 cent.

Italiaanse en Nederlandse ijsbergsla is over het algemeen wat minder zwaar dan die uit Duitsland en Spanje

Het BLE verklaart de prijsdaling van de Spaanse ijsbergsla deels door het toenemende aanbod uit Duitsland, maar ook door de tegenvallende kwaliteit van de huidige Spaanse ijsbergsla. De Italiaanse en Nederlandse ijsbergsla is over het algemeen wat minder zwaar dan die uit Duitsland en Spanje, stelt BLE. Geluiden uit Nederland geven juist aan dat ondanks de koude het bolgewicht deze week op ruim 600 gram zit, terwijl dat vorige week nog 500 tot 600 gram was.

IJsbergsla in de supermarkt

Albert Heijn verkoopt deze week ijsbergsla voor 99 cent per bol. Over de herkomst is de website niet duidelijk: Nederland, Spanje. Het zoekresultaat bij Jumbo levert alleen verpakte, gesneden ijsbergsla op met een prijs van € 1,- voor 200 gram. Bij de Plus is de (nog Spaanse) ijsbergsla in de aanbieding van € 1,19 voor 89 cent. De website vermeldt die herkomst niet.

Prognose: toenemende aanvoer, stabiele prijsvorming.

Of registreer je om te kunnen reageren.