Vollegrond

Achtergrond

Winterbloemkool in tijdelijk dipje

De warmte in de afgelopen dagen maakt dat het oogsttijdstip van de winterbloemkool geen dag kan worden uitgesteld. Met nog zo’n 2 weken te gaan, kan het winterbloemkoolseizoen eigenlijk al niet meer stuk. De kwaliteit was constant goed en de oogstpercentages liggen hoog.

Op BelOrta ligt de prijs voor de sortering X6 FG in april tussen € 1,09 en € 1,58. De laagste prijs tot 18 april werd op 1 april genoteerde en de hoogste op 5 april. Deze week is de prijs ineens sterk gedaald naar het niveau van 48 cent op 22 april. Dat is de laagste prijs sinds het begin van het seizoen voor winterbloemkool.

Kasbloemkool

De prijzen voor X6 van kasbloemkool lag bij BelOrta in april tussen € 1,09 (9 april) en € 1,70 (16 en 17 april). De laagste prijs tot 18 april werd op 9 april genoteerd en de hoogste op 16 en 17 april. Ook voor kasbloemkool daalde de prijs deze week flink naar 96 cent.

Nederlandse prijzen

The Greenery noteert op 8 april 73 cent. Dan stijgt de prijs naar € 1,04 op 12 april om geleidelijk te dalen naar 98 cent op 18 april. Op Goede Vrijdag daalde prijs verder naar 65 cent voor de sortering X6. Bij BelOrta ligt de prijs sinds begin maart tussen 75 en 80 cent voor deze sortering.

Tijdelijke prijsdip

Naar verwachting is de prijsdip van tijdelijke aard en een gevolg van een flinke piek in de aanvoer rond Pasen door de zomerse temperaturen. Maar omdat de nieuwe oogst nog op zich laat wachten en ook de producties in het buitenland afnemen, is de verwachting dat de prijs voor het Nederlandse winterproduct weer snel zal aantrekken. Normaal ligt het einde van het seizoen rond 10 mei, dat zou dit jaar wel eens ietsje eerder kunnen zijn. Toch is de verwachting dat het seizoen mooi over gaat lopen in de oogst van de eerste potbloemkool.

Prognose: aantrekkende prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.