Vollegrond

Achtergrond

Markt: tevredenheid heerst over winterbloemkool

Sinds eind februari de eerste winterbloemkool op de markt kwam, verloopt het seizoen teelttechnisch gezien naar wens. Qua prijsvorming is het wat wisselend, maar over het algemeen heerst er een positieve stemming bij telers van winterbloemkool.

Bij de sortering X6 FG van winterbloemkool is het beeld sinds half maart wat sterker schommelend. Op 13 maart noteert de klok 88 cent, op 15 maart € 1,27, op 21 maart 72 cent, op 26 maart € 1,11, op 28 maart 95 cent en op 29 maart stijgt de prijs naar de piek van € 1,36 om deze week rond € 1,10 te blijven hangen. Dat de prijsvorming zeker in het begin van het winterbloemkoolseizoen wat wisselend is, is normaal omdat ook de aanvoer sterk kan schommelen. Het is voor de retail dan lastig om daar op in te spelen, die willen nou eenmaal continuïteit in de aanvoer.

Bij BelOrta werd op 1 maart € 1,67 geklokt voor de sortering X6 en op 4 maart 68 cent. Het betreft hier bloemkool vanuit de kas. Op 19 maart wordt nog 62 cent betaald, maar daarna zit de prijsvorming voor deze bloemkool in de lift en schommelen de prijzen rond de euro. Eind vorige week schoot de prijs omhoog naar € 1,91 en deze week zakt het geleidelijk naar € 1,54 op 2 april.

Goede kwaliteit, hoog oogstpercentage

Over de kwaliteit van de winterbloemkool tonen Nederlandse telers zich tevreden. De kwaliteit is goed en constant en dat verklaart wellicht waarom de prijsvorming zich op een goed niveau handhaaft. De retail kan van de kwaliteit en de continuïteit in de aanvoer op aan. Mocht er op het veld tussen rassen al een kleine overgang zijn, dan is dit op te vangen en dat betekent tevens dat er geen overaanbod ontstaat.

Het huidige weertype draagt ook bij aan een goede kwaliteit, de enige kwaliteitsproblemen die soms spelen zijn wat lossere schermen. Het oogstpercentage ligt over het algemeen hoog. Door het wisselende niveau in de prijsvorming maakt het voor het resultaat van de winterbloemkool wel uit wanneer de oogst begonnen is. Telers die eind februari zijn begonnen, pikten nog wat van de hogere beginprijzen mee. Telers die half maart zijn gestart vielen net in een periode met een mindere prijsvorming.

Balans opmaken

Voor de komende periode zijn de vooruitzichten vooralsnog niet slecht. Gezien de weersvoorspellingen zal de aanvoer geleidelijk blijven verlopen en zijn geen kwaliteitsproblemen te verwachten. Rond 10 mei valt de definitieve balans weer op te maken.

Prognose: constante aanvoer, stabiele prijsvorming

Of registreer je om te kunnen reageren.