Vollegrond

Achtergrond

Markt: Prei profiteert van krapte op de markt

Deze week wordt op REO Veiling op veildagen tussen 250 en 350 ton prei aangevoerd. Dat is iets minder dan gebruikelijk voor deze tijd van het jaar, maar wel wat verwacht werd. Sinds begin april zit de prijsvorming voor prei weer in de lift.

De wat lagere aanvoer hangt samen met het feit dat er in februari en maart al veel prei gerooid is door de toen heersende krapte op de markt. Ook lagen de producties door de droogte op een vergelijkbaar of iets lager niveau tijdens het groeiseizoen. Dat betekent dat de volumes wat afnemen. Koppel dat aan een aantrekkende exportvraag, omdat in meerdere Europese landen al veel prei van het veld is, en de aantrekkende prijsvorming is verklaard.

REO Veiling

Sinds de laatste week van januari, toen het prijsniveau zakte naar prijzen tussen 56 en 71 cent voor de sortering 3-4 FLDW op REO Veiling, bleef de prijs zo’n beetje schommelen tussen 50 en 60 cent per kilo. Tussen begin maart en begin april is sprake van een dalende tendens van 68 cent op 4 maart naar 34 cent op 5 april. Sinds 12 april zitten de prijzen op een niveau tussen 60 tot 70 cent. Sinds 3 april is de prijsvorming beter dan in de voorgaande 2 jaren. De sortering 3-4 FLMW volgt dezelfde prijslijn.

Nederlandse veilingen

Bij The Greenery en ZON fruit & vegetables zit het prijsniveau in februari tussen 55 en 65 cent voor de sortering Lang Wit, om vanaf 20 februari geleidelijk te stijgen naar een piek van € 1,05 bij The Greenery en € 1,15 bij ZON op 7 maart. Daarna is bij beide afzetorganisatie sprake van een geleidelijke daling naar prijzen iets boven 40 cent eind maart/begin april. Vervolgens stijgen de prijzen weer geleidelijk naar 85 cent op 24 april. Ook hier zien we sinds begin april een betere prijsvorming dan in de 2 voorgaande jaren.

Bewaarprei

De prei die nu wordt aangevoerd, komt veelal uit bewaring en is al gerooid voordat de zomerse temperaturen werden bereikt. Bij die prei is ook geen sprake van schot. Bij prei die nog op het veld staat, is het schot in de afgelopen dagen snel omhooggekomen. Deze prei is niet meer geschikt om in bewaring te zetten, mede door de wat slappere schachten vanwege de hogere temperaturen in combinatie met redelijk droge omstandigheden. Het gros van de prei voor de komende periode zat echter mooi op tijd in bewaring.

Prei in de supermarkt

Albert Heijn verkoopt prei voor 59 cent per stuk en geboste prei met 5 stuks voor € 1,79 (€ 1,99 per kilo). Jumbo vraagt ook 59 cent en bij Plus ligt prei als ‘laagblijvers’ voor 49 cent. Onder laagblijvers vallen alle daagse groenten en fruit waarvoor je volgens Plus altijd weinig betaald.

Prognose: Goede vraag met constante prijsvorming

Maak zelf prijsvergelijkingen in de prijsmodule.

Of registreer je om te kunnen reageren.