Vollegrond

Achtergrond

Redelijke preimarkt door kalm voorjaarsweer

De markt voor prei verkeert in een rustige fase. Niet te veel aanbod, maar ook niet al te veel vraag.

Zoals de laatste jaren gebruikelijk is, bewegen de preiprijzen zich ook in de huidige maartmaand tussen de 40 en de 70 cent per kilo voor de sortering lang wit. Met zo nu en dan een uitschieter boven de euro, begin deze maand nog voor de klok van ZON.

De laatste dagen zijn de prijzen weer wat gedaald naar rond de 50 cent, zowel bij ZON als bij de Belgische veilingen Belorta en REO. Daarbij valt op dat zowel bij retailers als op de groothandelsmarkten in Nederland en Duitsland de vraag achterblijft. Bestellingen zijn kleiner, de handel is rustig.

In april vaak wat lagere prijzen

De ervaring leert dat de prijzen in april vaak nog wat omlaag gaan ten opzichte van de prijzen in maart. Maar in mei, als de koelcellen leeg raken en telers door herplantingen minder aanvoer hebben, gaan de prijzen juist meestal weer wat omhoog tot aan de start van het nieuwe seizoen in juni. Misschien dat dit jaar die prijsstijging wat eerder kan optreden. Met de hogere prijzen eerder dit jaar hebben telers de prei in de koelcellen vaak al verkocht.

Geen gekke hoeveelheden prei

“Met het voorspelde betere voorjaarsweer komt er wel weer wat meer product. Maar geen gekke hoeveelheden meer”, aldus een woordvoerder van een van de veilingen. Zolang het voorjaar niet al te warm en uitbundig toeslaat, kunnen telers de tijd nemen om het nog op het land staande product rustig te oogsten zonder dat er al sleet op komt of de planten last krijgen van schot.

“Omdat in andere landen men al wel eerder is gestopt, zouden in België en Nederland de telers half april misschien kunnen gaan profiteren.”

Of registreer je om te kunnen reageren.