Doorgaan naar artikel

Nog geen opleving witlofprijzen

Begin maart werd aangegeven dat de prijzen voor witlof al weken op hun gat lagen. Zo’n 3 weken later is daar behoudens een lichte opleving weinig verandering in gekomen. De wortelproducties blijven hoog en de vraag is daarmee niet in verhouding.

Deze week zakt op BelOrta de prijs voor witlof kort grof dagelijks enkele centen. Op maandag 25 maart werd nog 57 cent per kilo voor de klok betaald, dinsdag was dat 52 cent en woensdag 49 cent. Op 14 maart werd met 62 de ‘hoogste’ prijs van deze maand genoteerd. Sinds eind februari loopt de prijsvorming op ZON fruit & vegetables min of meer parallel aan die van BelOrta. De ‘piek’ van 69 cent op 19 maart is wat hoger, deze week zitten de prijzen met een niveau van 33 à 34 cent iets onder die van BelOrta.

Op REO Veiling deze week prijzen van 45 tot 42 cent voor kort grof 27. Voor kort grof 33 werd maandag nog 55 cent geklokt, woensdag was dat 39 cent. In de afgelopen 2 jaar zien we vanaf half april tot half mei een aantrekkende prijsvorming, in 2017 in die periode op een hoger niveau dan in 2018.

Minder witlof

De hoop op een betere prijsvorming in de komende weken is toch gevestigd op een afnemende productie op de trekbakken als gevolg van een toenemende rijpheid van de wortels. Hierdoor beginnen ook problemen als appelpit of bruine pit wat de kop op te steken. In de supermarkten is deze week in ieder geval sprake van acties. Wellicht werkt dat nog positief door in een verbeterde prijsvorming in de komende weken als dat inderdaad gepaard gaat met minder kilo’s op de trekbakken.

Witlof in de supermarkt

Bij Albert Heijn kost witlof deze week € 1,39 in een verpakking van 4 stuks. Bij Jumbo is witlof in de actie met ‘altijd lage prijs’. Die prijs is 89 cent voor 500 gram. Een verpakking van 4 stuks fijn witlof kost bij Jumbo € 1,59. De Plus noemt de actie ‘laagblijvers’ en rekent voor 500 gram eveneens 89 cent. Verpakt kosten 2 zakken van 500 gram deze week € 1,99 in plaats van € 1,25 voor 1 zak.

Verwachting: aantrekkende prijs

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin