Vollegrond

Achtergrond

Markt: Gezonde spanning voor aanvang aspergeseizoen

Qua aanvoer gaat het met de asperges nog rustig en de prijs ligt op een redelijk niveau. Met stijgende temperaturen en pasen in aantocht, begint het aspergegevoel te komen. Naar verwachting zal het aanbod dit jaar in ieder geval minder zijn dan vorig jaar, wellicht gekoppeld aan een grotere exportvraag.

Eind januari werden de eerste asperges aangevoerd vanuit de kas. Sinds begin maart komen ook asperges uit verwarmde percelen met blaas- of minitunnels. De echte start van het seizoen moet echter nog komen. De lenteachtige dagen eind februari leidden weliswaar op 9 maart al tot de allereerste asperge uit de vollegrond, maar de ontwikkeling in de verwarmde teelten is daarna langzaam gegaan door de lage temperaturen, maar vooral door het uitblijven van zonuren.

Positieve vooruitzichten

Volgende week is weer sprake van stijgende temperaturen en zal de aanvoer geleidelijk zeker toenemen. Vooral dat geleidelijke is belangrijk, omdat de consument op dit moment misschien nog niet aan asperges zit te denken, hoewel in de supermarkten inmiddels wel Nederlandse asperges in het schap liggen. In dat opzicht is het misschien wel gunstig dat pasen dit jaar op 21 en 22 april valt, dat is 3 weken later dan vorig jaar. Maar als de hogere temperaturen aanhouden, kan het ook zijn dat de aanvoer eind maart/begin april al serieuzere vormen gaat aannemen. Het is ook even afwachten hoe supermarkten in de weken voor pasen zullen reageren op de nu nog onvoorspelbare marktsituatie.

Folie vernield

Bij flink wat telers is deze week door de storm de folie van de minitunnels gewaaid en ook de zwartwit-folie is op plaatsen door de wind ‘verlegd’. Op sommige plaatsen is de schade aan de folie die over de minitunnels lag dusdanig dat de folie onbruikbaar is geworden. Het is dan de vraag hoe zinvol het nog is om nieuwe folie aan te brengen. In ieder geval brengt de situatie extra kosten met zich mee.

Moeizaam kasseizoen

Het kasseizoen verloopt niet heel goed, maar ook niet slecht. Telers die wat later begonnen zijn met stoken, hebben niet of minder geprofiteerd van de wat hogere prijzen in februari. In de eerste 3 weken van februari schommelde het prijsniveau voor de sortering Extra Wit tussen € 11 en € 17 per kilo. In de eerste week van maart was sprake van een prijsniveau tussen € 7 en € 10 en deze week zit het weer rond € 7 per kilo.

Lagere producties

Ten aanzien van het vollegrondsseizoen zal zoals altijd het weer een grote invloed hebben op de prijs. De verwachting is wel dat er aan de aanbodkant dit jaar sowieso 15 tot 20% minder asperges zullen zijn dan vorig jaar, mede door enige inkrimping van het areaal en omdat de droogte van vorig jaar al snel zal doorwerken in het stengelgewicht en de stengeldikte. Mogelijk dat dit effect in Duitsland nog groter zal zijn, omdat daar de mogelijkheden tot beregenen over het algemeen minder zijn dan in Nederland. Dat zou kunnen leiden tot een grotere exportvraag.

Asperge in de supermarkt

Bij Albert Heijn liggen deze week verpakte Nederlandse asperges voor € 6,49 per 500 gram en geschilde voor € 6,99 per 400 gram. Jumbo rekent voor Nederlandse asperge € 6,99 per 500 gram. Bij Plus bestaat het aanbod uit Eat Me groene asperge en witte minitips. Jan Linders adverteert met losse witte asperge van Teboza uit Helden voor € 11,98 per kilo.

Prognose: stijgende aanvoer en toenemende vraag

Of registreer je om te kunnen reageren.