Vollegrond

Achtergrond

Markt: Franse aanvoerpiek bloemkool voorbij

De afgelopen weken was in Frankrijk sprake van een ware oogstpiek aan bloemkool. Deze week is die oogstpiek duidelijk voorbij. Aangezien de exportvraag naar Franse bloemkool aanhoudt, zitten de prijzen daarom weer in de lift.

Volgens het Duitse marktbureau AMI ging de aanvoerpiek van Franse bloemkool uit de regio Bretagne gepaard met een goede vraag vanuit de Duitse retail. Er was sprake van actieweken en de consument kon profiteren van actieprijzen tussen € 1,11 en € 1,49 per stuk. Deze lage prijzen kwamen ook tot stand, omdat het aanbod in heel Europa in de afgelopen weken vrij groot was. In Nederlandse supermarkten ligt bloemkool deze week voor € 1,89 tot € 1,99 in het schap. Bij Jumbo gaat het om Spaans product.

Krimend aanbod

Deze week vertoont het aanbod in Bretagne weer een dalende lijn, maar kan de consument nog even profiteren van de vrij lage prijzen als na-ijleffect van het Europese aanbod. Gezien het feit dat het aanbod over heel Europa een krimpende tendens vertoont, verwacht AMI dat de marktprijzen op de korte termijn wel zullen gaan stijgen.

Veel Franse aanvoer

Volgens het BLE kwam in week 10 het aanbod aan bloemkool op de Duitse groothandelsmarkten hoofdzakelijk uit Frankrijk, aangevuld met bloemkool uit Italië. Incidenteel was op sommige groothandelsmarkten sprake van Spaanse en Belgische bloemkool.

Dalende prijslijn

In week 10 was volgens het BLE de gemiddelde prijs over de Duitse groothandelsmarkten voor Franse zessen € 1,16 en voor de achten 81 cent. Voor Italiaanse zessen werd gemiddeld ook € 1,16 betaald en voor de achten 84 cent. Sinds week 8 vertoont de prijsvorming een dalende lijn. Vorig jaar lag het prijsniveau voor de zessen rond € 1,95 en voor de achten rond € 1,38.

Of registreer je om te kunnen reageren.