Vollegrond

Achtergrond

Markt: Beperkte markt houdt aspergeprijs nog even laag

Asperges brengen € 6 tot € 7,50 per kilo op, dat is min of meer vergelijkbaar met een jaar geleden, en niet al te veel gezien de kosten voor dit vroege product. Het aanbod is nog echter nog gering, en een echte markt ontbreekt nog.

De huidige aspergeaanvoer komt van kasteelten en van de vroege verwarmde blaastunnels, over 2 tot 2,5 week gevolgd door de eerste minitunnels. Aan de verkoopkant zijn nu enkele supermarkten in Duitsland en België mondjesmaat actief, vanaf eind volgende week komen ook de eerste Nederlandse supermarkten in beeld, aldus een woordvoerder van Veiling ZON. Volgens hem is dit patroon vergelijkbaar met vorig jaar. Verder signaleert hij dat het aanbod in de winkels vooral product betreft uit de eigen regio. “Dat was vorig jaar ook al zo. Er is weinig Peruaans wit beschikbaar, omdat de inkopers in Europa niet bereid zouden zijn een redelijke prijs te betalen.”

Het huidige prijsniveau heeft alles te maken met het gegeven dat de aanvoer langzaamaan aantrekt, maar een stabiele vraagmarkt nog ontbreekt. “Vanaf volgende week gaat de prijs weer wel aantrekken, daar ben ik niet bang voor”, geeft de ZON-woordvoerder aan verwijzend naar de vraag vanuit retail.

Late Pasen

Wel anders dan vorig jaar is het tijdstip van Pasen. Vorig jaar viel die eind maart, en liep de prijs aan de daaraan voorafgaande week sterk op. Dit jaar valt Pasen 3 weken later.

Overigens zit het er niet in dat het aanbod asperges de komende periode krachtig zal oplopen, aldus een teler. De afgelopen paar dagen leekt het weliswaar lente, de komende weken blijft de temperatuur overdag bij zo’n 10 graden steken.

Alleen supermarkt Delhaize biedt momenteel asperges aan. Groen kost hier € 10,42 per kilo, wit € 7,42.

Verwachting: oplopende prijsvorming

Of registreer je om te kunnen reageren.