Vollegrond

Achtergrond

Markt: Witlof gaat nog steeds goed

De prijsvorming voor witlof blijft goed, met prijzen die structureel hoger liggen dan een jaar geleden. De kans bestaat dat die positieve trend ook in januari overeind blijft door achterblijvende wortelproducties in Frankrijk.

Dit jaar smolt de prijs voor witlof in de loop van januari als sneeuw voor de zon. De vraag is of dit beeld zich de komende maand ook aandient. De afgelopen zomer heeft de wortelproductie schade opgelopen door mineervliegen en vooral wortelluis. Volgens teeltdeskundigen zorgde de hitte ervoor dat de vliegen al in de zomer massaal begonnen met mineren. Normaal gebeurt dat later in het seizoen. Wortelluizen kregen vrij spel, omdat systemische middelen door achterblijvende gewasgroei amper of niet werkten. Die fenomenen dienden zich vooral in Frankrijk aan.

Koffiedik kijken

Volgens een insider kan de Franse productie door de wortelschade 20 tot 30 procent lager uitvallen dan normaal, vooral in de productievere rassen. “Met de huidige Franse situatie moet het mogelijk zijn de kiloprijs op € 1 te houden”, schat deze bron in. “In vergelijking met Frankrijk bleven de temperaturen op de Nederlandse witlofpercelen in het algemeen lager.”

De vraag is of de productiereductie ook werkelijk klopt. “Het risico bestaat dat de situatie zoals die wordt waargenomen op enkele percelen, wordt uitvergroot tot een indruk die een complete regio omvat”, reageert een andere bron. “Wel is er is dit jaar in Frankrijk absoluut meer wortelschade. Het zou voor de Nederlandse telers overigens niet verkeerd zijn als het genoemde percentage werkelijk klopt.”

Prijzen

De huidige prijsvorming zou grotendeels beïnvloed worden doordat Frankrijk momenteel witlof importeert in plaats van exporteert. De prijsvorming in België zit boven de € 1,50 per kilo, in Duitsland brengt witlof tot € 2 op. Opvallend is dat The Greenery zich in de prijsvorming zich veelal in de lagere regionen bevindt.

De prijs in het winkelschap varieert stevig. Jumbo vraagt € 1,98 per kilo, bij Plus is men tevreden met 98 cent per kilo (tot 26/12). Bij AH kosten vier kroppen € 1,49.

Prognose: prijshoudend

Of registreer je om te kunnen reageren.