Vollegrond

Achtergrond

Markt: Prei wat lager betaald

Na een korte opleving van de gemiddelde veilingprijzen voor prei rond 18 en 19 december, is de prijs in de Hollandse daghandel weer wat in elkaar gezakt.

Bij ZON Fruit & Vegetables tikte de sortering Lang Wit op 20 december een kiloprijs van 53 cent aan. In de daarop volgende dagen ging er 10 cent af en op 31 december werd er in Venlo weer 50 cent per kilo betaald. The Greenery volgde hetzelfde patroon, met prijzen die zo’n 5 cent onder die van ZON liggen. Een kilo Lang Wit brengt op 31 december 45 cent per kilo op. In vergelijking met bovenstaande doen de Vlaamse veilingplaatsen REO en BelOrta het beter. Dat is een structureel beeld. Op 30 december lag het niveau voor alle sorteringen bij REO en BelOrta rond 60 per kilo. Exact een jaar geleden was het beeld heel anders, zowel in Nederland als in België met kiloprijzen tussen 85 en 90 cent.

Krachtig prijsherstel vanaf begin april

Over het hele jaar valt vooral het krachtige prijsherstel vanaf begin april op, met een top vanaf eind mei en de eerste helft van juni. Hierin weerspiegelden zich de problemen met schotvorming en de bewaring van de laatste winterprei. De afgelopen maanden nam de prijsvorming stapje voor stapje af tot in de eerste helft van december.

In het winkelschap

Jumbo en Plus vragen nu 49 cent voor een prei, dat is een paar cent meer dan begin deze maand. AH hanteert een stuksprijs van 55 cent, een bussel van 5 stuks kost € 1,69.

Prognose: Stabiele prijs, rustige markt

Of registreer je om te kunnen reageren.