Doorgaan naar artikel

Glossy zet spruitkool op culinair voetstuk

‘Spruiten zijn niet langer een oubollig bolletje’, is de titel van een artikel dat de loftrompet steekt over spruitkool. Het verhaal is te lezen in de nieuwe culinaire glossy SMAAKmag.

‘Spruiten zijn bezig met een stormachtige comeback. In landen waar geen herinnering bestaat over tot snot gekookte groenten, zoals de Verenigde Staten, heeft spruitkool de status bereikt van superfood, vergelijkbaar met klassiekers uit de health-hoek als quinoa. In Nederland werken steeds meer topkoks met de spruit, vaak met andere groenten om zo een mooie balans van smaken te krijgen.’

  • In het luchtig geschreven artikel wordt vooral niet gezeurd over spruitjeslucht en zo, maar krijgt de groente de positieve aandacht die ze verdient.

    In het luchtig geschreven artikel wordt vooral niet gezeurd over spruitjeslucht en zo, maar krijgt de groente de positieve aandacht die ze verdient.

  • Geen gestyleerd beeld met twee spruiten op een bord, maar foto's waar de herkomst en versheid vanaf spatten.

    Geen gestyleerd beeld met twee spruiten op een bord, maar foto’s waar de herkomst en versheid vanaf spatten.

Het is een van de teksten in het artikel over spruitkool in de wintereditie van het op de culinaire sector gerichte blad SMAAKmag. In het vervolg van het met fraaie teelt- en oogstfoto’s aangeklede artikel komt spruitkoolspecialist Rob van den Bos van Bejo aan het woord, om duidelijk te maken dat de smaak van spruiten door veredeling niet meer te vergelijken is met de muffigheid van vroeger, hoe spruiten geoogst worden, supervers het lekkerst zijn en dat het ene ras al na 120 groeidagen oogstbaar is en een ander ras daar 270 dagen voor nodig heeft. Meer of minder groeidagen zal voor de man of vrouw aan het fornuis niets uitmaken, maar het is wel leuk om te weten.

Booming groente, want superfood

Van den Bos wijst daarnaast met graagte op de mogelijkheden met spruiten voor degenen die zich (nog) niet als topkok beschouwen. “Het ligt er maar aan wat je lekker vindt, bijna alles kan. Met kaas of spek of met balsamico-azijn, rijst, zoete aardappelen of als stamppot.”

Verder wordt duidelijk dat spruiten in de landen waar de groente beschouwd wordt als superfood, waaronder noordelijke deel van Amerikaanse continent, vaak het hele jaar door gegeten worden. De arealen zijn navenant en in razend tempo uitgebreid, want het is nog maar enkele jaren geleden dat spruitkool er een relatief onbetekenend gewas was. Voor de oppervlakte in Nederland wordt 3.000 hectare genoemd. Hij neemt daarmee de derde plaats in na de VS met 5.000 hectare en Mexico met 5.500 hectare. Bijzonder, want er is geen Mexicaan die spruiten eet. Alles is voor de export.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin