Vollegrond

Achtergrond

Markt: Preiprijzen schoorvoetend uit dip

Traditioneel zakken de preiprijzen vanaf half november, om begin december weer aan te trekken. Dit jaar zien we sinds eind oktober al een dalende trend.

Eind oktober zag het er nog hoopvol uit voor prei. Toen was sprake van een opgaande lijn naar een prijsniveau van zo’n 60 cent in Nederland voor de sortering Lang Wit. De verwachting dat dit prijsniveau gehandhaafd kon worden, kwam niet uit. De prijzen zijn sindsdien omlaaggegaan naar 28 cent op 8 november bij ZON fruit & vegetables en 21 cent bij The Greenery. Deze week kruipt de prijs schoorvoetend iets omhoog naar bijna 30 cent bij The Greenery en iets meer dan 40 cent bij ZON.

Belgische veilingen

Ook in België is sinds 5 november sprake van een dalende trend. Op REO Veiling ging de prijs van de sortering 3-4 FLMW van 56 cent per kilo toen naar 26 cent op 12 november. Gisteren steeg de prijs licht naar 32 cent. Bij BelOrta zat de prijs eind oktober op 70 cent voor de sortering 3-4 E MH, om te zakken naar de tot op heden laagste prijs van dit seizoen, 30 cent op 12 november. Een dag later is sprake van enig prijsherstel. Bij BelOrta is de prijsvorming dit seizoen iets beter dan in 2017. Toen lag de prijsvorming tussen half en eind november rond 20 cent. Daarna steeg het geleidelijk naar een niveau van rond 50 cent.

Tekst gaat verder onder de grafiek

Op korte termijn geen verbetering voor preitelers

Het lijkt erop dat de preitelers op de korte termijn door de zure appel heen moeten bijten, met de verwachting dat vanaf eind december de prijsvorming zal verbeteren. Of het dan ook over goede prijzen gaat, is de vraag.

Prei in de supermarkt

Albert Heijn vraagt deze week 50 cent voor een prei. Per bussel van vijf stuks kost prei € 1,69 (€ 1,88 per kilo). Bij Jumbo kost een prei 45 cent en bij de Plus 49 cent. Ook bij Jan Linders ligt de prei deze week voor 49 cent per stuk.

Prognose: Matig prijsniveau

Of registreer je om te kunnen reageren.