Vollegrond

Achtergrond laatste update:28 nov 2019

Markt: Witlofprijs oké, worteloogst stroef

De (klok)prijzen voor witlof zijn netjes en afgaande op het prijsverloop in andere jaren blijft de huidige prijstrend nog wel even intact. De worteloogst loopt op zijn einde, wel zijn de producties erg wisselend, in maat en volume.

Tegenover de huidige prijsvorming valt op te merken dat de omzetten tot vier, vijf weken geleden bepaald niet om naar huis te schrijven waren. Dat is een heel verschil met vorig jaar, toen trokken de prijzen vanaf eind augustus behoorlijk aan en bleven ze op niveau tot net voor kerst. Het aanbod lof van nieuwe wortels is nog mondjesmaat, dat is een gevolg van het oogstverloop, dat zich vaak met horten en stoten naar een eind worstelt.

Met horten en stoten

Bote van Lunen van adviesbureau Chicogrow en betrokken bij de worteloogst in Flevoland spreekt over zo’n 300 millimeter neerslag in de laatste vier, vijf weken. Dat zette de rem op de oogst van watergevoelige gewassen, als aardappelen en uien, en ook op die van witlofwortelen. Bovendien konden door de nattigheid percelen niet altijd in een keer gerooid worden, dat werkt ook vertragend. “We hebben nu een week goed kunnen rooien. Voor de komende dagen wordt weer regen verwacht, daarna zou het weer opknappen. Ik denk dat we hier nog twee à drie rooidagen nodig hebben, dan zijn alle wortelen wel uit de grond.”

Aantal en sortering wisselend

De wortelproducties zijn wel wisselend, signaleert de Chicogrow-adviseur. De kiem daarvoor ontstond al in het voorjaar, omdat percelen moesten worden overgezaaid of omdat de weggroei wisselend verliep. Op percelen waar de wortels erg ruim stonden en niet tijdige genoeg gerooid konden worden, zijn veel wortels alsnog uit de maat gegroeid.

Overzaaipercelen kregen nogal eens te maken met een tekort aan vocht, dat zorgde ervoor dat de wortels vooral in de lengte groeiden en minder in de breedte. “Daar valt het resultaat dan ook weer van tegen. Om aan te geven hoe groot de verschillen soms waren: we hebben een (biologisch) overzaaiperceel gehad met 87.000 opzetbare wortels, maar ook een perceel met 260.000 goede wortels. In vergelijking met vorig jaar komen we waarschijnlijk uit op een kleiner aantal wortels.” De kwaliteit is in het algemeen in orde, wel worden sommige partijen vanwege de grondtarra eerst een paar dagen in een hoop bewaard voordat sorteren mogelijk is.

Verwachting: prijshoudend.

Of registreer je om te kunnen reageren.