Vollegrond

Achtergrond

Markt: IJsbergsla komt met horten en stoten uit Spanje

In Nederland en Duitsland zit het ijsbergslaseizoen er bijna op. Tegen het einde van het seizoen lopen de prijzen nog op, maar dat is vooral leuk voor de statistieken. De overgang naar Spaans product verloopt niet helemaal op rolletjes.

Het Nederlandse ijsbergslaseizoen zit er weer op. Zeker in vergelijking met het uitstekende seizoen van 2018 verliep het seizoen van 2019 matig als het gaat om de prijsvorming. Dat blijkt ook uit de cijfers over de periode van week 34 tot en met week 45 van het Duitse marktbureau AMI.

De prijsvorming in 2019 is vergelijkbaar met die in 2017 en schommelt rond de 60 cent per bol. Door het afnemende Duitse aanbod en het nog beperkte Spaanse aanbod, loopt de prijs in week 44 op naar 73 cent, maar dat is vooral leuk voor wie van statistieken houdt.

Bron: AMI
Bron: AMI

Spaans aanbod

Volgens AMI zijn de meeste Duitse supermarkten in de loop van deze week overgeschakeld naar Spaanse ijsbergsla. Echter, door het noodweer in delen van Spanje in september is het Spaanse aanbod nog ‘schamel’, zoals AMI dat omschrijft. Deze week was het aanbod aan Duitse ijsbergsla al niet groot, volgende week komt daar een einde aan.

Nederlandse supermarkten

Uit het aanbod in Nederlandse supermarkten blijkt dat hier de omschakeling al heeft plaatsgevonden. Bij Albert Heijn kost ijsbergsla deze week € 1,19 per stuk. De website vermeldt als land van herkomst Nederland en Spanje, in het filiaal in Horst komt de sla uit Spanje. Ook Jumbo rekent € 1,19 met Spanje als land van herkomst.

De Plus vraagt voor ‘altijd laagblijver’ ijsbergsla 85 cent en vermeldt op de website geen land van herkomst. In het filiaal in Horst gaat het om Spaanse ijsbergsla. Bij de Lidl in Horst een lege doos van Spaanse herkomst, prijs 85 cent. De regionale supermarktketen Jan Linders vraagt volgens de website voor Nederlandse ijsbergsla 89 cent. In het filiaal in Horst gaat het toch om Spaans product en is de prijs met € 1,19 conform AH en Jumbo.

Of registreer je om te kunnen reageren.