Vollegrond

Achtergrond laatste update:17 okt 2019

Prima seizoen eindigt met veel bloemkool

Het Nederlandse en Duitse bloemkoolseizoen nadert zijn einde. Dat gaat gepaard met nog een stijging van de aanvoer en zakkende prijzen die zich op een lager niveau stabiliseren.

Pieken en dalen in de aanvoer van bloemkool is van ieder seizoen, maar dit jaar was het door de naweeën van drie hittegolven wel heel extreem. Dat is ook duidelijke terug te zien in de prijsvorming, vijf tot zes weken na een hittegolf neemt de aanvoer flink af en zien we de prijzen oplopen tot soms ongekende hoogte.

Nu het einde van het seizoen in zicht komt, is weer sprake van het omgekeerde effect. De naweeën van de laatste hittegolf zijn achter de rug en de aanvoer neemt sinds eind september weer toe. Het gevolg is dat het prijsniveau eerder dan vorig jaar naar beneden gaat.

Bron: AMI
Bron: AMI

Duitse groothandelsprijzen

Werd in Duitsland op de groothandelsmarkten in week 39 nog een gemiddelde prijs van € 1,70 gehaald, in week 40 is dat gezakt naar € 1,12. Volgens cijfers van het Duitse marktbureau AMI zat het prijsniveau vorig jaar in week 41 nog op gemiddeld € 1,70 en zakte toen pas in de twee weken daarna geleidelijk naar 94 cent. AMI verwacht tot het einde van het seizoen voldoende bloemkool en ziet met het zakken van het prijsniveau de vraag naar bloemkool toenemen. Ten aanzien van de prijzen is de verwachting dat die zich tot het einde van het Duitse seizoen op het huidige niveau zullen handhaven.

Nederlands en Belgisch prijsniveau

In Nederland en België zien we in de vrije handel op 20 september een omslagpunt in de prijsvorming ontstaan. In de 7 tot 10 dagen daarvoor zat het prijsniveau ruim boven de euro per stuk, komende van een veel lager niveau in de laatste week van augustus en de eerste van september. Sinds 20 september zien we een dalende prijstrend. In Nederland zakte het prijsniveau naar rond 30 cent gisteren 16 oktober en 24 cent vandaag voor de sortering X6. In België noteerde REO Veiling gisteren 40 cent en BelOrta 29 cent.

Overschakeling retail

Verder is het afwachten wanneer supermarkten de overstap naar Spaanse en/of Franse bloemkool zullen maken. Zeker uit Spanje komen weinig florissante geluiden, maar in hoeverre er werkelijk sprake is van verlating van de start van het Spaanse bloemkoolseizoen valt uit de berichtgeving daaromtrent niet duidelijk op te maken. Een rondje langs de filialen van Albert Heijn, Jumbo, Plus, Lidl en Jan Linders in Horst maakt duidelijk dat bij Albert Heijn inmiddels Franse bloemkool in het schap ligt. AH heeft ook kleine bloemkool, die is wel van Nederlandse herkomst.

Bloemkool in de supermarkt

Volgens de websites kost een bloemkool bij Albert Heijn, Jumbo en Plus deze week bij alledrie € 1,69. Alleen Jumbo vermeldt op de website de Nederlandse herkomst. Bij het ‘rondje Horst’ blijkt de prijsstelling bij die filialen wat anders te zijn. AH vraagt € 1,75 voor een Franse bloemkool en € 1,39 voor die kleine Nederlandse bloemkool. Bij de Plus loopt een actie met bloemkool van € 1,69 voor € 1,49. Bij Jumbo kost de bloemkool inderdaad € 1,69. Lidl heeft een actie van € 1,69 voor € 1,59. Bij de regionale zuidoostelijke supermarktketen Jan Linders loopt een actie met Nederlandse bloemkool van € 1,25 per stuk. Volgens de website is deze bloemkool onder andere van Limburgse origine.

Bekijk en vergelijk zelf de prijs

Of registreer je om te kunnen reageren.