Vollegrond

Achtergrond laatste update:1 nov 2019

Markt: Preiprijzen in ieder geval weer in de lift

Het houdt qua prijsvorming nog steeds niet over, maar sinds half oktober valt in ieder geval weer een opwaartse lijn te bespeuren. Echt wezenlijke veranderingen worden voor de komende weken niet verwacht.

Deze week lopen er in Nederland een aantal acties met prei bij de retail. Dat verklaart de opwaartse trend in de prijsvorming van de afgelopen dagen. Omdat 1 november zowel in Duitsland als in België als een feestdag te boek staat en er in België die dag niet wordt geveild, is het vooral afwachten wat de prijs in de loop van deze week nog gaat doen, maar het lijkt niet voor de hand liggend dat de opwaartse lijn verder doorzet. Aan de aanvoerkant zal er in Nederland niet veel veranderen, preitelers zijn bij met hun oogstschema en de productie zit op een normaal niveau.

REO Veiling

Half oktober vertoonde de prijs bij REO Veiling voor de sortering FLMW met 35 cent per kilo een dip. Sindsdien gaat het wat beter, met een prijs van 61 cent eind vorige week en 66 cent begin deze week. Al ruim twee maanden zit het prijsniveau tussen 40 en 60 cent, nu gaat het licht omhoog. Het prijsniveau blijft beduidend minder dan vorig jaar in diezelfde periode, maar is beter dan in 2017. Toen zaten de prijzen tussen 25 en 40 cent en was 60 cent een sporadische uitschieter.

Nederlandse veilingen

Sinds 21 oktober zitten de prijzen bij ZON fruit & vegetables ook in een opgaande lijn. Werd op 21 oktober nog 24 cent geklokt voor de sortering Lang Wit, op 28 oktober was dat 58 cent. Bij The Greenery zit de prijs deze week op 42 cent, na het dieptepunt op 21 oktober van 17 cent.

Wisselende stand

De stand van de prei in Vlaanderen is momenteel wisselend. De meeste percelen zitten aan een normale productie, maar een aantal percelen blijft duidelijk achter als gevolg van de eerdere droogte. Pas sinds de eerste neerslag rond 20 september is er op deze percelen groei in het gewas gekomen. Aangezien voor veel Vlaamse telers de oogst van bloemkool voor de industrie momenteel voor de deur staat en deze naar verwachting meerdere oogstbeurten zal vragen, staat de oogst van prei bij deze telers op een laag pitje. Daardoor zal de Belgische aanvoer dalen en dat maakt het aannemelijk dat de prijzen zich in ieder geval op het huidige niveau kunnen handhaven.

Bovendien krijgt de prei die nog wat in te halen heeft daarvoor nu de tijd. Dat schept de verwachting dat er vanaf begin december in België voldoende prei beschikbaar zal zijn, maar niet in hoeveelheden die de markt overvoeren. Aan de andere kant zou er in Nederland in de late herfstteelt sprake zijn van enige uitbreiding van het areaal. Dat bij elkaar genomen maakt dat het onzeker is waar het met de prijs op de wat langere termijn heen gaat. Traditioneel gaan in week 48 (eind november) de prijzen wat omlaag om daarna weer aan te trekken.

Prei in de supermarkt

Albert Heijn vraagt deze week 50 cent voor een prei. Per bussel van vijf stuks kost prei € 1,69 (€ 1,88 per kilo). Bij Jumbo kost een prei 49 cent, evenals bij de Plus. Bij Jan Linders ligt prei deze week voor 55 cent per stuk.

Prognose: Minder Belgische prei, gelijkblijvend prijsniveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.