Vollegrond

Achtergrond

‘Vroege kasasperges drukken import van de markt’

Nederlandse primeurasperges uit de kas en verwarmde tunnels hebben de Peruaanse asperges nagenoeg van de markt verdrongen.

Qua uiterlijk, smaak en versheid verschilt Nederlands product dusdanig, dat de Nederlandse consument bereid is de benodigde meerprijs te betalen. Dat zegt Sjraar Hulsman, verantwoordelijk voor de productgroep asperges bij The Greenery. “Ook bij specialistische horecaklanten in onder meer Duitsland, Frankrijk en Japan zien we Nederlandse primeur asperges gestaag aan marktaandeel winnen.”

Eerste veildag

Woensdag 23 januari zijn bij The Greenery de eerste Nederlandse asperges uit de kas geveild. De koper is P. Smets, een grossier uit Geleen met een fijnmazig distributienetwerk naar eindklanten. De opbrengst van het eerste kistje van 5 kilo was € 6.000. Pierre Smets kocht het eerste kistje voor het bedrag van € 3.000, waarna The Greenery het bedrag verdubbelde tot € 6.000 en de opbrengst samen met de koper doneert aan het Kinderen Kanker Vrij (Kika).

Greenery-teler Martens

De allereerste asperges zijn afgelopen woensdag geleverd door Martens Asperges uit het Limburgse Tienray. The Greeneryteler Martens ziet het als een uitdaging om zo vroeg mogelijk in het jaar asperges te kunnen oogsten, maar dat de asperges zo vroeg geoogst kunnen worden is zeldzaam te noemen, stelt The Greenery. De productie neemt komende weken geleidelijk toe.

De asperges worden ’s nachts gekoeld getransporteerd van de teler naar het Greenery-DC in Breda en ’s morgens voor 09.00 uur verkocht. Het distributiecentrum in Breda is volledig ingericht voor het verpakken en verwerken van asperges.

Of registreer je om te kunnen reageren.