Vollegrond

Achtergrond

Markt: vorst schudt spruitkoolafzet wat op

De positieve publieke aandacht voor spruitkool heeft nog geen merkbaar positief effect op de prijs.

De vorst van de afgelopen periode lijkt wel positief uit te pakken: vrije A-spruiten brengen zo’n 45 cent per kilo op, de vrije B’s gaan voor 50 cent per kilo weg. Dat is vergelijkbaar met de prijsvorming exact een jaar geleden.

Meer stabiliteit in de markt

De vrieskou heeft er niet toe geleid dat de spruitkooloogst massaal op zijn gat lag, al was hier en daar wel nodig geduld te hebben voordat de planten vorstvrij waren en met plukken begonnen kon worden. De kou zorgde wel voor wat meer stabiliteit in de markt: er is al met al iets minder geplukt, in combinatie met wat meer vraag. Dat zorgde er waarschijnlijk voor dat de prijs wat kon oplopen tot het huidige niveau. Voor de vorst zat de kiloprijs op zo’n 40 cent en dreigde toen af te glijden richting 35 cent.

De kilovergoeding van 45 tot 50 cent is overigens nog steeds niet om over naar huis te schrijven, vooral voor telers van wie de teelten in het voorjaar – door stevige buien – en/of in de zomer door de droogte een tik hebben opgelopen.

Geen gekke ontwikkelingen te verwachten

Voor de komende weken zijn – bij normaal weer – geen gekke ontwikkelingen te verwachten. Over het algemeen ligt de pluk op schema en mag verwacht worden dat seizoen 2018/2019 op tijd zal eindigen.

Verwachting: handhaving huidige prijsniveau, vanaf half februari teruglopende aanvoer en oplopende prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.