Vollegrond

Achtergrond 2 reactieslaatste update:10 aug 2018

Markt: goede vraag naar ijsbergsla, vrije handel betaalt 60 tot 65 cent

Verloopt bij bloemkool, broccoli en prei de aanvoer stroef door het aanhoudende warme weer, voor ijsbergsla en andere bladgewassen geldt dat zeker niet. De vraag is het hele seizoen al goed en zeker in de vrije handel worden goede prijzen betaald.

Daar staan wel extra kosten van brandstof en arbeid tegenover en een behoorlijke lichamelijke en psychische belasting. “Je bent constant bezig met je bedrijf, met beregenen en om alles rond te zetten”, zegt een Noord-Hollandse teler. “Van mij mag het gaan regenen, want vanaf 26 mei is hier geen druppel meer gevallen. Alleen is de kans groot dat het dan met bakken naar beneden komt en daar zit ik dan ook weer niet op te wachten. Het zou mooi zijn als het geleidelijk komt en dan ook geleidelijk wat afkoelt.”

De teler werkt met een oogstwagen met oogstband en koelt het product terug met een doorstroomkoeling. “Dat gaat prima, binnen 1,5 uur na de oogst is het product op temperatuur. We hebben nog geen enkele klacht gehad.”

Goede verhouding prijs en kwaliteit ijsbergsla

De prijs in de vrije handel bedraagt 60 tot 65 cent voor de 10’ers. Ondanks het warme, droge weer is die sortering goed haalbaar, maar dat vraagt wel regelmatig beregenen. Rand en schotvorming hebben tot op heden nog niet tot kwaliteitsproblemen geleid. Er zitten wel verschillen tussen de rassen in de mate van gevoeligheid. Dat de meeste telers werken met een vacuümkoeling om het product snel terug te koelen, is onder de huidige omstandigheden bevorderlijk voor een goede kwaliteit in het handelskanaal.

Constante schaarste ijsbergsla

Dat in Nederland de vraag naar ijsbergsla goed is, heeft volgens een verkoper in Zuid-Nederland zeker te maken met het feit dat telers hier kunnen beregenen. “In andere delen van Europa is dat niet het geval en mede daardoor is er eigenlijk heel het seizoen Europees gezien al sprake van schaarste.” Hij voorziet dat de marktsituatie in de komende maand zeker niet zal wijzigen en mogelijk zelfs tot het einde van het seizoen niet veel zal veranderen. “Er is al vraag om ijsbergsla vast te leggen tot in oktober.”

IJsbergsla in de supermarkt

Albert Heijn vraagt € 1,09 voor 1 bol ijsbergsla of € 2,00 voor 3 stuks. Ook bij Jumbo en Jan Linders kost een bol € 1,09. Bij Plus is dat deze week 86 cent.

Prognose: aanhoudend stabiele markt.

Maak zelf prijsvergelijkingen voor ijsbergsla

Laatste reacties

  • jcw leeuwenburg

    In de jaren 80 hadden we zeker fl 1,50 tot fl 2.00 gehad. Dat waren pas topprijzen.

  • S. Verstegen

    Tja, ruim 30 jaar geleden... Toen kostte een pilsje fl 1,50; nu € 2,50. Als je dat tegen een kastelein zegt, zal hij zijn schouders ophalen, want de tijden zijn veranderd. Een teler van ijsbergsla heeft aan deze prijsvergelijking dan ook helemaal niets...

Of registreer je om te kunnen reageren.