Doorgaan naar artikel

Agro Techniek Holland: kijken, voelen en rijden

Landbouwbeurs Agro Techniek Holland (ATH) is een trekker- en machinefeest voor boer en loonwerker. Wat is er te zoal te zien van woensdag 12 september tot en met zaterdag 15 september in Biddinghuizen? Een overzicht.

Van 12 tot en met 15 september opent de AgroTechniek Holland (ATH) weer de poorten. Voor eerdere bezoekers bevat deze vijfde vooral een bekende, herkenbare invulling. Er zijn grofweg 200 standhouders, ruim 3.000 trekkers en machines staan er, er is een demoterrein en bezoekers kunnen zelf met trekkers rijden op het TREKKER-parcours.

Een overzicht van het beursterrein van Agro Techniek Holland. - Foto's: Koos Groenewold

Een overzicht van het beursterrein van Agro Techniek Holland. – Foto’s: Koos Groenewold

Rijd zelf trekker op TREKKER-parcours

Herkenbaar aan het logo van magazine TREKKER, is rechts achteraan op het ATH-terrein een baan met 20 trekkers, bedoeld voor bezoekers om een testrit mee te maken. Van bijna alle grote trekkermerken staan 2 trekkers: een compacte trekker met viercilinder-diesel, en een grotere met zescilinder-diesel. Schrijf u hier in. Op de ATH-website is ook te zien welke trekkermodellen beschikbaar zijn voor een testrit. Inschrijven op de dag zelf kan ook.

Volop trekkerdemo's op de ATH. Bezoekers kunnen deelnemen aan een TREKKER-parcours en hun vaardigheden tonen in de Behendigheidsarena.

Volop trekkerdemo’s op de ATH. Bezoekers kunnen deelnemen aan een TREKKER-parcours en hun vaardigheden tonen in de Behendigheidsarena.

Behendigheidsarena voor de liefhebbers

Naast het TREKKER-parcours is er een Behendigheidsarena waar bezoekers met verreikers, heftrucks en trekkers een behendigheidsparcours kunnen afleggen. Er zijn zelfs (dag)prijzen mee te winnen, zoals ‘beste chauffeur van AgroTechniek Holland 2018’. Om deze prijs te winnen legt de deelnemer 2 proeven af, waaronder het achteruitrijden met een kipper.

Op het Smartfarming-paviljoen is veel te beleven rondom precisielandbouw. Ook maakt project Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) de hoofdthema’s voor 2019 bekend en begint de inschrijving voor nieuwe kandidaten.

Op het Smartfarming-paviljoen is veel te beleven rondom precisielandbouw. Ook maakt project Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) de hoofdthema’s voor 2019 bekend en begint de inschrijving voor nieuwe kandidaten.

Nog meer ruimte voor precisielandbouw

Opnieuw besteedt de ATH aandacht aan smart farming. Kopstuk is het SmartFarming-paviljoen, waarin de boer die bezig is met precisielandbouw aan zijn trekken komt. Te zien zijn onder meer drones, weertechniek, gps en sensortechnologie. Ook heeft het project Nationale Proeftuin Precisielandbouw (NPPL) een prominente plaats in dit paviljoen. NPPL promoot precisielandbouw en legt bloot waar boeren in de praktijk tegenaan lopen. Zo krijgen in 2018 zes telers hulp van Wageningse experts om op hun bedrijf aan de slag te gaan met plaatsspecifieke toediening van (kunst)mest en gewasbeschermingsmiddelen en plaatsspecifiek aardappelen poten.

NPPL maakt de nieuwe hoofdthema’s voor seizoen 2019 bekend op de ATH. Dan start ook de inschrijving voor nieuwe kandidaten.

Demo’s met focus op de bodem

Achterop het terrein vinden dagelijks demonstraties plaats van de oogst van bieten, aardappelen, mais en diverse grondbewerkingen. De oogstdemo’s van mais en bieten hebben een thematische link met de bodem: hoe kan je de bodem zo veel mogelijk ontzien tijdens de oogst? Zo zijn er verschillende overlaadsystemen en rups/band-combinaties te zien. Of is het toch beter om te rooien met een kleine bunkerrooier? Bij de maisoogst demonstreren 4 grote merken korrelkneussystemen. Naast de oogstdemo’s zijn er werktuigen te zien in het kader van niet-kerende grondbewerking’ (NKG), dus wat is er mogelijk als je je ploeg niet meer wilt gebruiken? De demo’s zijn dagelijks: mais- en aardappeltechniek van 12.30 tot 13.30 uur, NKG en bieten van 13.30 tot 14.30 uur.

Bronzen sikkel voor bijzondere innovatie

Op de eerste dag van de ATH wordt de Bronzen Sikkel uitgereikt. Dit is de prijs voor de meest bijzondere innovatie/vernieuwing die zichtbaar is op het beursterrein.

Neem een kijkje in het Zo goed als nieuw-paviljoen

Voor de tweede keer brengt de ATH het Zo goed als nieuw-paviljoen waar (jong) gebruikte trekkers en machines staan. Deze trekkers en machines zijn minimaal 1 jaar oud of hebben 500 draaiuren op de teller. Alleen geregistreerde standhouders mogen op dit paviljoen materieel inbrengen, mits ze ook Fedecom-lid zijn.

Wat en waar op de ATH

Net als de vorige edities is de ATH op het terrein van Walibi Holland in Biddinghuizen, naast het pretpark op diezelfde locatie. Parkeren is gratis, evenals een toegangsbewijs voor diegene die enkele contacten heeft met een standhouder of dealer.

Haal gratis entreekaart

Anders dan andere jaren, mogen standhouders van de ATH (bijna) onbeperkt gratis kaarten uitdelen aan klanten om de ATH te bezoeken. Zoek dus zo vroeg mogelijk contact met één van de standhouders of uw lokale dealer, zodat u een entreekaart krijgt. Een overzicht van alle standhouders en merken is te vinden op de ATH-website. Studenten krijgen via hun docent een gratis kaart.

Kortom, de ATH is nog steeds een machinebeurs waar bezoekers elkaar kunnen ontmoeten, experts kunnen aanspreken en veel trekkers, machines en toebehoren kunnen zien.

Op de ATH staan nauwelijks machines voor de aardappelteelt, omdat op hetzelfde moment de aardappelbeurs Potato Europe plaatsvindt nabij Hannover (Duitsland). Uitzondering is de DCA-aardappel gewastour die op de ATH afsluit met een aardappel-seminar op vrijdag 14 september van 10.30 tot 12.00 uur in het business-paviljoen (standnummer 3.26).

Share this

Afbeelding
Bas van Hattum

hoofdredacteur TREKKER

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin