Vollegrond

Achtergrond

Markt: witlof (weer) onder kostprijs

Het gaat niet best met witlof, afgaande op de prijsvorming voor de klok. BelOrta houdt de schade nog enigszins beperkt, bij ZON en The Greenery is dat zeker niet het geval.

De huidige prijsverschillen tussen deze afnemende partijen zijn echter nog niets vergeleken met de stand van zaken in de eerste 3 weken van juni.

Exact een jaar geleden werd in deze rubriek geopperd dat het prijsverloop voor witlof min of meer omgekeerd is met het verloop van de gemiddelde buitentemperatuur. Dat lijkt de afgelopen weken weer het geval te zijn. Het argument was toen dat de consument met warm weer uit veel andere (goedkope) groenten kan kiezen, waardoor de vraag naar witlof afneemt. Deze keer gaat dat van die scherp geprijsde alternatieve groenten in ieder geval niet op. De droogte maakt dat de meeste zomergroenten goed zijn geprijsd.

Klokprijzen in België hele maand juni hoger

Het is echter niet zo dat het in België veel warmer of kouder is dan in Nederland. Maar de klokprijzen voor kort grof lof lagen in heel de maand juni in België ruim boven de klokprijzen in Nederland, en trokken zowel bij BelOrta als de REO-veiling in de weken 24 en 25 verder door tot ruim boven een euro. Pas in week 25 vond veiling ZON de aansluiting, The Greenery kreeg dat niet voor elkaar, met klokprijzen die bleven steken bij maximaal 83 cent. Vervolgens zakte de prijs in de loop van week 26 bij ZON, REO en BelOrta.

de klokprijzen voor kort grof lof lagen in heel de maand juni in België ruim boven de klokprijzen in Nederland, en trokken zowel bij BelOrta als de REO-veiling in de weken 24 en 25 verder door tot ruim boven een euro. - Foto: Groenten en Fruit
de klokprijzen voor kort grof lof lagen in heel de maand juni in België ruim boven de klokprijzen in Nederland, en trokken zowel bij BelOrta als de REO-veiling in de weken 24 en 25 verder door tot ruim boven een euro. - Foto: Groenten en Fruit

Verkoopwijze

De vraag is dan waarom die prijsverschillen zo groot zijn. Voor een deel hangt dit mogelijk samen met het gegeven dat het witlof in België wat anders van kwaliteit is dan het lof dat in Nederland blijft. En wellicht speelt ook de verkoopwijze een rol. Lof dat in Nederland wordt bemiddeld, heeft een onderhandelingsprijs als uitkomst. Lof dat in België is verkocht, moet (deels) alsnog voor de klok worden uitgedrukt. Wellicht geeft dat toch wat druk op de markt.

Klokverkoop maar een fractie van de markt

Een vaak aangehoord kritiekpunt van het vermelden van klokprijzen is dat klokverkoop – in ieder geval in Nederland – nog maar een snippertje van de markt betreft, en niet representatief is voor wat er in de markt gebeurt. Maar het is informatie waar telers en vooral inkopers wel degelijk mee schermen als dit voordeel kan opleveren.

Kijkend naar de huidige tendens zit het er niet in dat de witlofprijs krachtig aantrekt. Gunstig is wel dat de vakantie voor de deur staat: verwacht mag worden dat het aanbod de komende weken wat minder zal zijn. Dan is te hopen dat tegelijk de temperatuur naar wat lagere waarden zakt.

Verwachting: prijzen blijven op gelijk niveau of licht herstel.

Of registreer je om te kunnen reageren.