Vollegrond

Achtergrond

Markt: Sluitkool 2017-‘18 van begin tot eind beroerd

Seizoen 2017 startte slecht voor sluitkool en dat is nu, aan het eind van het seizoen, niet veranderd. Grotere wittekool brengt 5 à 6 cent per kilo op, dat is een fractie van de kostprijs. In Nederland en in het Duitse koolgebied Dithmarschen is het areaal naar schatting 15 tot 20% afgenomen.

Enkele weken geleden maakte de prijs een kleine sprong van enkele centen. Op dat moment waren veel telers bezig met het planten van kool, in aanloop van een nieuw seizoen met nieuwe kansen. Het lijkt er op dat er wat meer kool voor fijnere maten is geplant. Dat is begrijpelijk na een seizoen waarin kleinere kool weliswaar werd betaald, maar amper of niet voorhanden was. Deze verse kool komt over een maand op de markt; wie dan nog bewaarkool heeft, is helemaal gezien. Dat is dan het geval na een bewaarseizoen dat niet te kampen had met een slechte prijs.

Spitskool beconcurreert fijne wittekool

Er is ook veel kool weggegooid, omdat bewaren en veilingklaar maken vanwege de slechte kwaliteit zinloos was. Een insider maakt de kanttekening dat fijne wittekool steeds meer concurrentie ondervindt van spitskool, in de hand gewerkt door verbeterde bewaarmethoden. CBS-cijfers lijken dat te bevestigen: van 2010 tot en met 2017 groeide het areaal wittekool van 1.382 hectare naar 1.473 hectare (+ 91 hectare), in dezelfde periode liep de oppervlakte spitskool op van 402 naar 493 hectare, dat is eveneens een toename van 91 hectare.

Nieuw seizoen koolgebied Dithmarschen matig gestart

In het Duitse koolgebied Dithmarschen is de situatie vergelijkbaar slecht, qua prijsvorming, qua stemming en qua stoppers. Daaraan wordt toegevoegd dat de start van het nieuwe seizoen hier en daar met horten en storten is verlopen door een matige bodemstructuur in combinatie met het uitblijven van regen.

Prognose: rest van dit seizoen geen verandering.

Of registreer je om te kunnen reageren.