Vollegrond

Achtergrond

Markt: Prijzen broccoli trekken aan naar 80 tot 85 cent

De prijs van broccoli trekt deze week aan. Meerdere telers praten over een niveau van 80 tot 85 cent per kilo. Daarover heerst tevredenheid na een moeizame start met lagere slagingspercentages en kwaliteitsproblemen in de vroegste plantingen.

De vorst, klapperend vliesdoek en temperatuurswisselingen maakte dat de vroegste plantingen broccoli in productie en kwaliteit achterbleven bij wat gebruikelijk is. Enerzijds zijn planten weggevallen, anderzijds was sprake van tweewas bij de korrelgrootte van de schermen. Bij de plantingen die nu aan de oogst toe zijn, speelt dit niet meer. In zijn algemeenheid zijn de producties weer op orde en is de kwaliteit goed.

Stabiele markt

Redelijke tevredenheid heerst er over de prijzen van 80 tot 85 cent per kilo. De handel is weliswaar niet levendig, maar de vraag trekt wel aan. Sinds een week zijn ook vrijwel alle Nederlandse supermarkten omgeschakeld van Spaans naar Nederlands product.

Voor de komende weken staan acties met broccoli gepland, in tijd verspreid over de verschillende supermarktketens. Daarom zijn de vooruitzichten vrij positief en, calamiteiten daargelaten, wordt verwacht dat de markt stabiel blijft.

Broccoli in de supermarkt

Bij Albert Heijn is broccoli deze week in de bonus. Voor een broccoli van 500 gram betaalt de consument 49 cent, tegen normaal 99 cent. Bij Jumbo vraagt 95 cent per 500 gram en hangt daar het label ‘altijd lage prijs’ aan. Plus rekent 99 cent en bij Jan Linders is de consument het duurst uit met € 1,19 voor een broccoli van 500 gram.

Of registreer je om te kunnen reageren.