Vollegrond

Achtergrond

Markt: bloemkool ruim boven € 1

Nederlandse winterbloemkool doet het heel behoorlijk met prijzen ruim boven de euro, met de verwachting dat het product aan het eind van de week nog duurder zal zijn.

Veiling Belorta tikte gisteren voor winterbloemkool een stuksprijs aan van € 1,48, bij een middenprijs van € 1,22. Zomerbloemkool bracht vandaag € 1,73 op.

Bloemkool wordt netjes betaald, mits de kwaliteit in orde is. Dat is op zich niet zo bijzonder, maar voor winterbloemkool was dat de voorbije periode niet altijd vanzelfsprekend, door schift (tot het afgelopen weekend) en losse groei. Die problemen zijn nu achter de rug: de temperaturen overdag zijn weliswaar aan de hoge kant, maar dit wordt gecompenseerd doordat het in de nacht goed afkoelt.

Matige aanvoer uit Spanje en Frankrijk

Veiling Belorta meldt dat de huidige prijs vorige week al werd ingezet, gesteund door behoorlijke prijzen voor bloemkool uit Frankrijk en Spanje. Dat laatste hangt samen met matige aanvoerhoeveelheden uit deze zuidelijke regio’s. De woordvoerder van BelOrta merkt daar “in alle bescheidenheid’ bij op dat de kwaliteit van de Belgische bloemkool ook mooier is. Daarbij doelt hij op bloemkool uit de kas en op de potbloemkool die al op BelOrta wordt aangevoerd. De vroegste teelt in de open lucht gebeurt hier op brede ruggen (gewenten) met in 10 cm-perspotten en grote potten opgekweekte planten.

Vlotte overgang verwacht

De overgang van winter- naar zomerbloemkool kan prijsdruk geven, doordat het staartje van de ene teelt op een hoop loopt met het begin van de andere teelt. Daarvan was zowel sprake in 2016 als in 2017, vorig jaar met slechte prijzen tot rond de 30 cent in de tweede helft van mei. De verwachting is dat deze dip dit jaar uitblijft: het weer lijkt zich gematigd te ontwikkelen, in combinatie met een kleiner areaal vroege bloemkool in vergelijking met vorige jaren.

Prognose: prijsvorming trekt door

Joost Sallen

Of registreer je om te kunnen reageren.