Vollegrond

Achtergrond

Markt: Asperges brengen minder dan € 1,50 op

Diverse factoren dragen bij aan de belabberde prijzen van asperge voor de klok.

Een voorjaar wat in heel Europa laat op gang is gekomen, met verlate producties tot gevolg, grootwinkelbedrijven die een groot aandeel asperges al voor het productieseizoen tegen scherpe prijzen vastleggen, een tweede periode met erg warm weer.

De eerste hitteperiode diende zich in de tweede helft van april aan. Deze week zijn de temperaturen nog een stukje hoger, met productiepieken tot gevolg. Het maakt dat woensdag 9 mei asperges AA-wit hoogstens € 1,50 per kilo opbrengen.

Groot contrast met prijzen eerste week april

Hoe groot kan het contrast zijn met de prijzen van meer dan € 10 per kilo asperges in de eerste week van april. Niet alleen in Nederland was het toen nog relatief koud, ook in de rest van Europa was dit aan de orde. Daardoor liet de productie lang op zich wachten.

De daarna sterk oplopende productie door de snel oplopende temperaturen en instraling werd in Frankrijk treffend aangeduid als ‘la bombe d’asperges’. Met de kennis dat steeds meer telers inzetten op zo vroeg mogelijke productie, zorgde dat direct voor een overmatig groot aanbod.

Voor de komende week ziet het er in ieder geval heel anders uit, met temperaturen tussen de 15 en 20 graden. En dus mag verwacht worden dat de productie zal dalen.

Slecht jaar tot nu toe

Donderdag 10 mei is het gedaan met de warmte, met temperaturen rond de 20 graden overdag. Dat is wellicht gunstig voor de prijsvorming, maar onvoldoende voor het teeltresultaat. Voor telers met een flink aandeel huisverkoop ligt het wat genuanceerder, maar zeker is dat voor telers die uitsluitend afhankelijk zijn van groothandelskanalen, het tot op heden een slecht jaar is. In een situatie dat arbeid schaars is en lonen gewoon uitbetaald moeten worden, is de verleiding groot om er vroegtijdig mee te stoppen. En dat is ook wat je ziet gebeuren, wordt in de praktijk opgemerkt. Daardoor begint het aanbod asperges al vroeg in juni krap te worden.

Albert Heijn hanteert een kiloprijs voor witte asperges van € 5,98 en voor ‘buitenbeentjes’ van € 4,49. Jumbo: € 7,78, Plus € 5,58.

Prognose: oplopende prijzen

Of registreer je om te kunnen reageren.