Doorgaan naar artikel

Stijgend aspergeaanbod in de pas met vraag

Bij ZON fruit & vegetables spreken ze van een ‘mooie marktbalans’ op de aspergemarkt als het gaat om de verwachting voor de komende 1 tot 2 weken. Uiteraard zal de aanvoer toenemen, maar de vraag vanuit supermarkten loopt daar mooi mee in de pas.

Het kasseizoen zit er op, telers blikken terug op een geslaagd seizoen. De teelt onder verwarmde minitunnels loopt nog door, maar de eerste asperges vanuit de onverwarmde minitunnels dienen zich deze week ook aan. Naar verwachting zal er volgende week voor het eerst asperge onder zwartwit folie worden geoogst en dan is het vollegrondseizoen met de oogst van de vroege rassen ook begonnen. Vanuit de retail is de vraag naar asperge stijgende, niet alleen naar de sortering AA, maar ook naar Grof II-I en zelfs de B’tjes. Het feit dat de retail ook afzetmogelijkheden ziet voor dergelijke sorteringen is voor telers een positieve ontwikkeling.

Prijsdaling ingezet

Op 30 maart, net voor Pasen, betaalde ZON fruit & vegetables € 16,- voor de sortering AA Extra Wit. Net na Pasen wordt de draad weer opgepakt met prijzen rond € 10,- om vervolgens aan het einde van de week te stijgen tot € 16,75. Begin deze week is er een dalende trend van € 13,15 op gisteren en € 11,05 vandaag.

Op maandag 9 april werd bij The Greenery nog € 13,60 per kilo voor de sortering AA X-Wit betaald, vandaag zakt dat eveneens iets tot € 10,30.

Bij BelOrta was op de prijs net voor Pasen € 16,33 om na Pasen geleidelijk te dalen naar € 11,11 op 4 april. Daarna zit de prijs richting einde van de week weer in de lift tot € 15,69 op vrijdag, maar gisteren ging ook hier de prijs omlaag naar € 13,40.

Gunstig vooruitzicht

De verwachting is dat de dalende trend van begin deze week in de komende dagen met het stijgen van de aanvoer zal doorzetten. De vraag is op welk niveau de prijs zich gaat handhaven, maar de vooruitzichten zijn vooralsnog gunstig.

Ook kwalitatief waren er tot op heden in de afzet geen noemenswaardige problemen. Wel is het door de moeizame start onafwendbaar dat roest op de stengel optreedt bij de eerste oogstbeurten in de onverwarmde teelten.

Asperge in de supermarkt

Albert Heijn vraagt voor 500 gram witte € 5,99; voor 400 gram geschilde € 6,99 en voor 1 kilo ‘buitenbeentjes’ € 7,99. Jumbo vraagt € 7,99 voor 500 gram witte en de Plus € 6,99. Voor 400 gram geschilde rekent Plus € 5,99. Bij Jan Linders kost asperge circa € 15,98 per kilo.

Prognose: aanhoudend gunstige vooruitzichten

Maak zelf prijsvergelijkingen op gfactueel.nl

Lees meer artikelen over asperge of bekijk actuele marktprijzen via GFactueel.nl/markt

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin