Vollegrond

Achtergrond laatste update:6 apr 2018

Paasvraag en lage temperatuur maken rabarber peperduur

Een zeer schraal aanbod heeft ervoor gezorgd dat de prijs voor rabarber in de week voor Pasen een record bereikte.

De Duitse prijsinformatiedienst AMI noteerde voor Nederlandse vervroegde rabarber groothandelsprijzen die piekten tot € 8,10 per kilo. Dinsdag 3 april brengt de beste kwaliteit (40-20 klasse I-1) tot € 4,20 per kilo op: een stuk minder dan vorige week, maar nog steeds heel netjes.

Vorige week ging de krachtige vraag naar rabarber hand in hand met een zeer matig aanbod. Dat is mede een gevolg van het relatief koude voorjaar tot nu toe. Andere jaren wordt nu rond Keulen en in de Pfalz al vollegrondrabarber geoogst die is gegroeid onder driedubbele bedekking. Aanbieders van rabarber met vaste leverafspraken hadden vorige week geen andere keus dan product in te kopen om aan hun verplichtingen te voldoen. Dat zorgde ervoor dat ook dunnere rabarber (40-15) begin vorige week tot € 6 per kilo kon pieken.

Beperkt aanbod vervroegde rabarber Nederland

Eveneens van invloed op de prijsvorming is dat in Duitsland rabarber amper wordt vervroegd. Dat gebeurt door rabarberpollen in een verwarmde ruimte brengen om ze vroeg in het voorjaar in productie te brengen. Het aanbod Nederlandse vervroegde rabarber is beperkt: de teelt is bewerkelijk, waardoor het areaal beperkt is. Bovendien komt de productie voor een deel van planten die de zeer natte zomer van 2016 nog aan den lijve hebben ondervonden en daardoor soms wat minder goed produceren dan normaliter wordt verwacht.

Verschil met vorig jaar

De prijsvorming van de Nederlandse rababer valt ook op in de vergelijking met die van Duitse rabarber, want die kwam vorige week (week 13) ‘niet verder’ dan € 4,21, aldus AMI. Dat is overigens nog steeds respectabel, zeker als dat vergeleken wordt met de prijzen in vorige jaren in dezelfde week. In 2017 was de middenprijs € 2,27 en in 2016 € 3,36, toen in beide jaren in een situatie van dalende prijzen.

Daar is dit jaar dus geen sprake van: het ligt voor de hand dat de huidige stemming nog wel even aanhoudt vanwege het ontbreken van echt voorjaarsweer. Pas eind deze week wordt een weersomslag verwacht met temperaturen die overdag en in de nacht wat meer groei geven.

De prijssituatie is voor sommige retailkanalen in Nederland reden geweest om rabarber tot op heden uit het assortiment te houden (of niet te noemen in het online verkoopkanaal). Albert Heijn heeft rabarber wel in het assortiment à € 16,63 per kilo.

Prognose: vooralsnog gunstige prijsverwachting.

Of registreer je om te kunnen reageren.