Vollegrond

Achtergrond

Het blijft tobben met prei

De oplopende kiloprijzen voor prei in maart bleken van tijdelijke aard. In april is de tendens negatief, met het warme zomerweer van vorige week als voorlopig dieptepunt. Deze week lijkt het tij alweer gekeerd, maar indrukwekkend is dat niet. Het maakt dat dit seizoen als ‘puur slecht ‘de boeken in gaat.

Het was vorige week te warm. Zo luidt het argument voor de recente slechte prijzen in april voor prei en veel andere groenten. In plaats daarvan werd de barbecue opgestookt voor speklappen en hamburgers.

Overproductie

Dat verandert niets aan de structurele tegenwind waarmee de sector te kampen heeft. De 2 vorstperioden in februari en maart zorgden weliswaar voor een prijsopleving, maar deze werd teniet gedaan door een druk op de productie en afnemende schoningsprestaties. Het echte probleem zit hem in de overproductie. Vorige zomer en najaar was 60 tot 70 ton per hectare geen uitzondering, op een areaal dat nog iets groter was dan in 2016.

Die uitbreiding is voor een deel te koppelen aan de prijsopleving in januari 2017. Dat was toen goed voor een optimistische stemming, op een moment dat telers nog nieuwe planten moesten bestellen. Het heeft er alles bij elkaar voor gezorgd dat er eind 2017 nog te veel prei stond om de winter in te gaan.

Frezen als gevolg van kwaliteitsproblemen

Prei wordt nu in de koelcel gereden, tegelijkertijd wordt er gefreesd. Dat laatste komt door kwaliteitsproblemen veroorzaakt door onder meer rode strepen. Volgens een teeltdeskundige zijn langzaam groeiende rassen, zoals Harston, normaliter het minste vatbaar voor rode strepen. Dit voorjaar lijkt daar een uitzondering op. Een mogelijke oorzaak is het zachte weer in januari, waardoor de prei vlot kon groeien.

Stoppers en terug in oppervlakte

Veel telers geven aan met de oppervlakte prei een stapje terug te doen, enkelen houden de teelt voor gezien. Wat het effect daarvan zal zijn, is moeilijk in te schatten: de meest extreme schattingen gaan in de richting van 15% tot wellicht 20% krimp. Is de groei dan ook nog normaal, dan kan de productie zo maar substantieel lager uitvallen. Dit is echter een veronderstelling met een hoog mits-gehalte. Voor de komende weken lijkt er weinig verbetering in te zitten.

Prognose: aanhoudend zeer matige prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.