Vollegrond

Achtergrond

Eerste Nederlands bloemkool mondjesmaat op de markt

De oogst van Nederlandse bloemkool komt hortend en stotend op gang. In Noord-Holland worden deze week nog vooral fijnere maten geoogst, in het zuidwesten worden er al wat meer 6‘en gesneden. De prijzen zijn ondermaats.

Vorige week is een echt begin met de oogst gemaakt met rassen als Amor, Fleet en Marcastle, vertelt Syngenta-adviseur Joop Hof, maar het is nog wel zoeken. Wat wordt gesneden, is nog vooral kool in de fijne maten (maat 8 en 10)). Bovendien is het oogstpercentage niets te hoog, waardoor de kosten voor deze vroege teelt tot op heden niet worden goedgemaakt.

Valse start

De huidige situatie volgt op een valse start, zo’n 4 weken geleden. Toen kon na noodbloei wat kleine kool geoogst worden van gewassen die de wateroverlast en de vorst hadden overleefd. Die kool kwam wel op de markt op een moment dat de aanvoer vanuit Spanje en Frankrijk krap was. De enkele telers die toen aan de markt waren, hadden toen wel een nette prijs voor hun beperkte aanvoer.

In de hand gewerkt door de huidige weersomstandigheden, zal de oogst vanaf volgende week verder op stoom komen, denkt Hof. De banen maken nu snel meer gewas, dat gaat hand in hand met een verbetering van de koolkwaliteit.

Oplopende temperatuur

Hof houdt daarbij wel een slag om de arm vanwege de oplopende temperatuur in de tweede helft van deze week. Vanwege het weer in de voorbije maanden zijn de meeste gewassen niet al te krachtig. Maar door de koude is de bloei-inductie al achter de rug. “Het gewas gaat dan kool maken en van winterbloemkool is bekend dat bij warmer weer de groei zeer snel kan gaan. Dat gaat ten koste van de vastheid van de kool, zeker bij dit soort gewassen.”

De stand van zaken eind januari op een perceel winterbloemkool in Noord-Holland. De winter moest toen nog beginnen. Op dat moment was er in deze regio bijna geen teler die nog een cent gaf voor zijn gewas. Daarom is het verrassend te noemen dat er nu toch nog bloemkool gesneden wordt.
(foto Joop Hof)
De stand van zaken eind januari op een perceel winterbloemkool in Noord-Holland. De winter moest toen nog beginnen. Op dat moment was er in deze regio bijna geen teler die nog een cent gaf voor zijn gewas. Daarom is het verrassend te noemen dat er nu toch nog bloemkool gesneden wordt. (foto Joop Hof)

‘Puur slechte prijzen’

Bloemkoolteler Werner Louwerse in het Zeeuwse Serooskerke op Walcheren geeft aan sinds eind vorige week ‘serieus 6‘en te snijden’, Diverse collega’s in de regio sneden de hele vorige week al grotere maten, weet hij. De prijsvorming kwalificeert hij als ‘puur slecht’ met klokprijzen van 60 à 70 cent voor de maat 6, aangezien het aandeel 6‘en beperkt is en de prijs van de kleinere sorteringen nog eens beduidend lager is.

“Vorige week was het beter, toen met prijzen voor de 6‘en van krap € 1 in Nederland tot ruim boven € 1 in België. Die variërende prijs kwam door het ontbreken van een goede stabiele markt. Daar zitten we nu ook nog mee. Pas als de aanvoer behoorlijk op gang komt, krijgen de kopers meer vertrouwen. Bovendien is er nog voldoende goedkope Spaanse en Franse aanvoer.”

Prijzen latere winterbloemkool kunnen stevig oplopen

Joop Hof van zaadfirma Syngenta houdt het erop dat prijzen voor de latere winterbloemkool en de eerste potbloemkool stevig kunnen oplopen: anders dan andere jaren loopt de oogst van Spaanse en Franse bloemkool dit naar relatief snel naar einde, verwacht hij, waardoor er geen of weinig aanvoer meer is op het moment dat de vroegste bloemkool in 8-centimeterpotten oogstbaar zal zijn. Daar komt nog bij dat er dit voorjaar in vergelijking met vorig jaar zo’n 20% minder bloemkool in 8-centimeterpoten is uitgeplant.

Prijzen bloemkool in supermarkten

Het lijkt erop dat de supermarkten een prijsstijging zo vast hebben ingecalculeerd. Jumbo vraagt € 2,29 voor en bloemkool, of € 4 voor 3 stuks tegelijk. Dat laatste suggereert dat er geen 6‘en in het winkelschap liggen. Plus en Albert Heijn zitten ook op een stuksprijs van € 2,29.

Prognose: aantrekkende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.