Vollegrond

Achtergrond

Aspergeteelt groeit snelst in Noord-Duitsland

In de Duitse deelstaten Nedersaksen en Brandenburg groeit de aspergeteelt snel. De West-Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts blijven achter in groei.

Uit cijfers van de Duitse overheidsdienst BLE blijkt dat vooral in Brandenburg in 2017 de productie fors is gestegen (42%) ten opzichte van 2015. Dat is het gevolg van areaaluitbreiding van 2.861 naar 3.881 hectares. In Nedersaksen (grenzend aan Nederland) is de productie (kilo‘s) het grootst en deze groeide met 19% in de laatste drie jaar.

West-Duitsland

Noordrijn-Westfalen, Rijnland-Palts en Hessen, deelstaten relatief dicht bij de Nederlandse markt, laten een duidelijk lagere groei zien van 0 tot 8%. In totaal groeide de productie in Duitsland 15% in de laatste 3 jaar, door een deels hogere productie per hectare (5,6 ton per hectare) en areaaluitbreiding van 8,6%.

Kleinere rol Nederland

Bekend is dat de groeiende Duitse productie exportkansen voor Nederlandse bedrijven verkleind. Spanje slaagt er wel in om meer asperges naar Duitsland uit te voeren en is de grootste leverancier. Nederland is de vierde leverancier van asperges op de Duitse markt. In 2017 registreerde BLE een import van 2.362 ton uit Nederland, tegen 2.739 in 2016 en 3.456 ton in 2015.

Of registreer je om te kunnen reageren.