Vollegrond

Achtergrond

Peenprijzen schieten de lucht in

De prijzen van peen blijven hard stijgen voor goede kwaliteit. Op de beurs in Emmeloord stijgt de notering met € 7 naar € 20 tot € 27 per 100 kilo voor B-peen.

Voor schalenpeen stijgt de notering met € 8 naar € 23 tot € 29 per 100 kilo. De peenpnoteringen in Emmeloord hebben sinds begin juni 2015 niet meer zo hoog gestaan. De prijsverschillen zijn dit seizoen groot tussen € 40 tot € 200 per kist. Dat heeft te maken met kwaliteit, leveringsperiode en grofte. Op langere termijn liggen prijzen nog hoger voor fijnere partijen.

Meer beweging

Er is behoorlijk wat beweging in de markt gekomen de afgelopen week. Spoelerijen werken zelfs in de avonduren door om de peen te verwerken. Veel peen wordt gespoeld voor Zuid-Europa. Ook de vraag vanuit Spanje en Zuid-Frankrijk in Engeland en België is sterk toegenomen.

Extra vraag vanuit Zuid-Europa

De vraag is heel breed. Veldgewas gaat naar Tsjechië en Polen. En extra vraag vanuit Zuid-Europa houdt aan. Italië en Spanje kunnen moeilijk oogsten, omdat veel regen is gevallen. Door de nattigheid is in Spanje en Zuid-Frankrijk in de afgelopen wintermaanden minder peen ingezaaid. De vraag is nu voornamelijk naar fijnere peen en voor langere wordt ook meer grof gevraagd, pas als de oogst in Spanje goed op gang is gekomen.

De verwachting is dat het over een paar weken, met Pasen in zicht, nog drukker gaat worden.

Prognose: stijgende peenprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.