Vollegrond

Achtergrond

Marktupdate: Groenten drukken Duitse inflatie

De Duitse consument betaalde een jaar geleden twee keer zoveel voor sla als afgelopen maand. Tomaten zijn 40% goedkoper en paprika 30%.

Dat blijkt uit inflatiecijfers van het Duitse CBS, genaamd Destatis. De lagere prijzen voor saladegroenten zorgen voor een 17% lagere groenteprijs dan vorig jaar. Dat had een beperkt drukkend effect op de Duitse inflatiecijfers. Die seizoenstart in 2017 werd gekenmerkt door koude in Zuid-Europa en sterk stijgende groenteprijzen.

Komkommers vormen een uitzondering op die scherpe prijsdaling voor saladegroenten. De prijs voor komkommers lag in februari nog steeds 30% boven het peil van 2016 en licht achter op 2017.

Gedempte prijsontwikkeling

De Duitse winkelprijzen voor verse groente liggen dus 17% onder het peil van 2017. In Nederland is die prijsval beperkter. CBS maakte bekend dat de Nederlandse groenteprijzen in februari 10% lager waren dan in 2017. Een mogelijke verklaring voor het kleinere prijseffect in Nederland is dat de Duitse markt in februari afhankelijker is van Zuid-Europese groente dan Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.