Vollegrond

Achtergrond

Eerste winterbloemkool komt uit Zeeland

De eerste winterbloemkool is deze week bij BelOrta geveild. Het gaat om Nederlandse bloemkool van een Zeeuwse teler. Vooralsnog zal de aanvoer mondjesmaat zijn. Bij ZON fruit & vegetables loopt het Spaanse winterseizoen voor bloemkool geleidelijk naar het einde.

Bij ZON fruit & vegetables is sinds week 46 van 2017 vrijwel dagelijks aanvoer van Spaanse bloemkool. Het gaat om 4 tot 5 pallets per dag, afhankelijk van het Spaanse aanbod en de Nederlandse vraag. De kwaliteit was door het Spaanse seizoen heen over het algemeen goed; deze week bestaat de aanvoer uit louter klasse I-product. Het product wordt in Spanje gekeurd voor vertrek en bij aankomst in Nederland nogmaals gekeurd waarna het voor de klok komt.

Vorige week zaten de prijzen voor de sortering X6 op € 1,22 tot € 1,34 per stuk. ZON toont zich tevreden over het Spaanse seizoen dat op zijn eind loopt. Vanaf week 18 of 19 komt bij ZON weer Nederlandse bloemkool voor de klok.

Kasbloemkool

Bij The Greenery zien we vanaf woensdag 21 maart kasbloemkool in de sortering I-1 X6. Woensdag werd daarvoor tussen € 1,42 en € 1,57 betaald en donderdag € 1,66.

Ook bij REO Veiling kwam deze week kasbloemkool voor de klok. Hier gaat het om de sortering X6 FL en X8 FL waarvoor op dinsdag 20 maart respectievelijk € 1,41 en € 1,67 per stuk werd betaald. De verhouding in de aanvoer was 47% 6‘en en 53% 8‘en.

Winterbloemkool

Bij BelOrta kwam op 19 en 21 maart de eerste winterbloemkool voor de klok. Voor de sortering X8 werd 45 tot 48 cent betaald en voor de sortering X6 € 1,18 per stuk. Het gaat om Nederlandse bloemkool van een Zeeuwse teler. Vooralsnog zal de aanvoer de komende 10 dagen nog zeker mondjesmaat zijn, vanwege de vorst in de afgelopen dagen. De hoop is dat als de oogst werkelijk goed op gang komt, dat niet gepaard gaat met hoge temperaturen waardoor de aanvoer te snel stijgt en de prijzen onderuit gaan.

Bloemkool in Duitsland

Op de Duitse groothandelsmarkten voert Italiaanse bloemkool de boventoon. De Fransen vullen de gaten en af en toe duikt er Spaanse bloemkool op. De kwaliteit van de Italiaanse aanvoer laat volgens het Duitse marktbureau BLE wel eens te wensen over. Daarom daalden de prijzen van deze bloemkool vorige week naar € 8,50 voor een verpakking van 6 stuks. Voor Franse bloemkool werden prijzen tot € 15 per 6 stuks betaald, terwijl Spaanse bloemkool voor prijzen tot € 12,50 per 6 stuks werd verhandeld. Vanwege deze prijsvorming voor de 6‘en ontstond er meer vraag naar de goedkopere 8‘en.

Bloemkool in de supermarkt

Bij Albert Heijn is bloemkool deze week ‘het goedkoopje’ met een prijs van € 2,29 per stuk. Jumbo geeft de altijd-lage-prijsgarantie en dan kost een bloemkool € 2,19. Het land van herkomst is Spanje. Plus hanteert dezelfde prijs als Albert Heijn. Bij Jan Linders is de consument met € 2,49 voor een Spaanse bloemkool deze week het duurste uit.

Prognose: voorlopig stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.