Vollegrond

Achtergrond

Aantrekkende peenprijs voorkomt areaalkrimp niet

Ondanks de aangetrokken peenprijzen neemt het areaal B-peen zo’n 15% af in 2018.

Dat zei Robert Schilder van Bejo Zaden, markleider in peen, op de Themadag Peen van landbouwbeurs LNCN dinsdag 6 maart. “Dat komt neer op zo’n 700 hectare minder, vooral in het Noorden”, schetst Schilder.

Kwaliteitsproblemen oorzaak areaalkrimp

De areaalkrimp wordt veroorzaakt door kwaliteitsproblemen; phytophthora komt erg veel voor dit jaar. En voor aangetaste partijen worden die hogere prijzen niet betaald. “Kwalitatief goede, fijne wortelen”, omschrijft Hendrik Eerkens van handelsonderneming Dutch Carrot Group de vraag uit de markt. “Voor goede peen is de marktverwachting best positief. In heel Noord-Europa spelen kwaliteitsproblemen door het natte oogstseizoen. Vooral naar Oost-Europa, maar ook naar België, gaat veel peen. De vraag is redelijk breed en dat zorgt voor een goede stemming, mits we onszelf niet uit de markt gaan prijzen. Prijsvorming moet zich langzaam opbouwen.”

Hoge peenprijs, landen zelfvoorzienender

Juist die hoge prijsniveaus waaraan Eerkens refereert, hebben ertoe geleid dat landen die veel Nederlandse peen kopen steeds zelfvoorzienender worden, blijkt op deze ochtend in ’t Voorhuys in Emmeloord. De handel naar Duitsland, goed voor 40% van de Nederlandse B-peen-productie, verloopt stroef.

“De arealen in de grootste productiegebieden groeien”, schetst Pieter Gabriëls, directeur van het Duitse Bejo Samen. De aandacht is verlegd van residuen naar regio, vertelt hij. “De markt is in beweging. Nederlandse peentelers kunnen markt behouden door te produceren waar vraag naar is. Biologische wortelen bijvoorbeeld, of peen die voldoet aan de Duitse regionale labels, en peen voor de snijderijen die bijdragen aan de trend gemaksvoedsel. Daar liggen echt wel kansen.”

Of registreer je om te kunnen reageren.