Vollegrond

Achtergrond laatste update:7 dec 2018

Markt: Spruiten doen het onverwacht matig

De huidige kiloprijzen van zo’n 50 cent voor de B’s en 45 cent voor de wat fijnere A-spruiten liggen rond 50% lager dan in de eerste helft van september. Dit prijsniveau maakt deel uit van een licht negatieve trend die is ingezet door producties die groter uitvallen dan aanvankelijk verwacht. Exact een jaar geleden lag het prijsniveau 10 tot 15 cent hoger.

Het is niet zo dat de producties enorm zijn. Telers geven aan dat de volumes door de bank genomen modaal zijn, maar dat is nog altijd meer dan aanvankelijk werd verwacht. Het vermoeden bestond ook dat spruiten relatief duur zouden blijven: door een tegenvallend aanbod aan spruitkool en andere groenten en de voorspelling dat de oogst van vroege en middenvroege spruitenrassen niet goed op elkaar zouden aansluiten. Supermarkten speelden daarop in door met spruiten te kiezen voor kleinere verpakkingen dan normaal, aldus een handelaar. De meeste winkels hebben 20% minder verkocht dan in andere jaren, schat hij. “Bij een groter aanbod dan waarop we dus gerekend hadden.”

De schets van deze handelaar is apart te noemen, want aanpassingen in de verpakkingsgrootte zijn vooral iets dat past als het aanbod nog op stoom moet komen in een markt die nog niet vragend is. Feit is wel dat de temperatuur dit najaar erg lang relatief hoog is gebleven, waardoor de vraag naar spruiten lang lauw is gebleven.

De kwaliteit is ‘gewoon’, geeft een teler aan, door een grauwsluier die zich in deze fase van het jaar kan aandienen, en door wat meer zwarte stip. Door het uitblijven van wat meer (stormachtige) wind en wellicht ook door het weerverloop tijdens de teelt, blijft oud blad wat steviger in het gewas hangen. “Dat geeft wat smetvlekken.”

Spruitenprijzen in Duitse groothandel dalen

Op de Duitse groothandelsmarkten was de inkoopprijs vorige week gemiddeld € 1,55 voor Belgische spruiten en € 1,45 voor Nederlandse. De week daarvoor was dat € 1,64 en € 1,44. In week 44 werd nog € 2,50 en € 1,50 betaald. Vorig jaar lagen de inkoopprijzen in week 48 op € 1,54 en € 1,35 per kilo.

Prijzen verschillen tussen supermarkten

Bij Albert Heijn kan de consument kiezen uit 3 varianten spruiten. Voor ongeschoonde spruiten rekent AH € 1,29 voor een zak van 500 gram en 2 zakken voor € 1,50. Geschoond kosten de spruiten € 1,79 voor 350 gram. Kleine spruiten kosten € 1,69 voor 500 gram. Ook paarse spruiten liggen in het schap, voor € 1,49 per 500 gram.

Jumbo rekent ook € 1,29 per 500 gram voor ongeschoonde spruiten en € 2,50 voor 2 zakken. Dat scheelt dan toch een euro ten opzichte van AH. De kleine spruiten kosten € 1,35 per 400 gram. Dat is evenals bij AH € 3,38 per kilo. Geschoond kosten ze € 1,74 voor 350 gram.

Bij de Plus kosten ongeschoonde spruiten eveneens € 1,29 per 500 gram, maar Plus heeft geen voordeelaanbieding. Geschoond rekent Plus hetzelfde als AH. Spruiten D klein los kosten slechts € 1,15 per 500 gram.

Verwachting: prijsherstel richting kerst.

Of registreer je om te kunnen reageren.