Vollegrond

Achtergrond 1 reactielaatste update:6 dec 2018

Markt: Groei areaal romeinse sla in Duitsland

In de Duitse slateelt is romeinse sla een steeds belangrijker product in een verder stabiele teelt. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse staatsonderzoeksbureau BLE.

De groei van het areaal romeinse sla in Noordrijn-Westfalen is opvallend. Tussen 2015 en 2017 verdubbelde het areaal bijna naar 409 hectare. Naast romeinse sla is het areaal veldsla in die jaren met 100 hectare gegroeid naar 2.513 hectare. IJsbergsla blijft met 3.845 hectare het grootste slaproduct. Veldsla is het tweede product, gevolgd door kropsla (1.561 hectare) en lollo (1.439 hectare).

In Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen, Rijnland-Palts en Baden Württemberg is de slateelt het grootst van alle deelstaten. In deelstaten als Hamburg, Hessen en Brandenburg is de slateelt veel minder ontwikkeld.

Prijs sla zeer hoog

De Duitse groothandelsmarkten vragen momenteel hoge prijzen voor Belgische kropsla. Handelsprijzen lopen op tot bijna € 1. In week 47 lagen uitbetaalprijzen bij Belgische veilingen ruim boven € 0,40, bijna het dubbele van vorig jaar. Bij ijsbergsla signaleren de marktanalisten van BLE op de Duitse groothandelsmarkten in week 48 juist een lagere prijs door grote aanvoer uit Spanje en ook uit Turkije.

Eén reactie

  • P. Appelman

    De cijfers die de arealen aangeven zijn van 2015-2017, na het afgelopen seizoen zal het areaal zeker daken voor 2019. De bedragen die worden genoemd zijn voor import groenten uit Spanje . Wat wordt er nu eigenlijk met dit artikel bedoeld of gewild! Het een heeft niets met het ander te maken en is daarom onvolledig
    Piet Appelman

Of registreer je om te kunnen reageren.