Vollegrond

Achtergrond

Biotechniekdag voor bio én gangbaar

Veel van de machines op de Biotechniekdag zijn gericht op de bio-sector, maar kunnen ook interessant zijn voor gangbare teelten. Een overzicht van het nieuwe.

De 3e Biotechniekdag in Tollebeek (Flevoland) werd net als de eerste 2 uitgaven erg goed bezocht. De door Delphy georganiseerde dag trok zo’n 800 bezoekers, van biologische en van gangbare bedrijven.

Lees verder onder de foto’s en video‘s

Foto's: Joost Stallen
Foto's: Joost Stallen
Lees ook: Biotechniekdag stelt mechanisatie voor bio-sector centraal

Maaien en opladen

Het Franse bedrijf Terrateck (Lille) ontwikkelde 2 kleinere oogstmachines voor gewassen als babyleaf, spinazie of verse kruiden. De kleinste uitvoering (zie foto hieronder) kan aangedreven worden met een accuboormachine. Vanaf die aandrijfunit lopen er bowdenkabels voor de aandrijving van de opvoerband, de dubbele messenbalk (80 centimeter breed) en de pick-up voor de begeleiding van het gemaaide product tot bovenaan de opvoerband.

Het product wordt aan het eind van de band opgevangen in een korf. Terrateck mikt met deze machine op direct verkopende bedrijven. Richtprijs: € 2600.

De maaiunit van Terrateck.
De maaiunit van Terrateck.

De grotere uitvoering is uitgevoerd met een accu met motoren voor alle bewegende delen inclusief een rij-aandrijving. De maaibreedte is 1,20 meter, 1,50 meter of 1,70 meter, met de mogelijkheid op te vangen in een korf in fust Een vol geladen accu houdt de maaier zo’n 4 uur in beweging. Richtprijs € 7.700.

 

Bodemeigenschappen meten

De Veris i-scan van Vantage Agrometius in De Meern meet het organische stofgehalte in de bouwvoor (met een NIR-sensor) en de EC (geleidbaarheid) tot 60 centimeter diepte. De informatie kan onder andere worden gebruikt voor het vaststellen van monsternamepunten voor grondmonsteronderzoek ten behoeve van een bemestingsplan en voor plaatsspecifieke onkruidbestrijding.

De data worden geschikt gemaakt voor de opname in taakkaarten. Deze klus wordt uitgevoerd door Advantage Agrometius en door de klant zelf. De Veris i-scan kan bijvoorbeeld gekoppeld worden aan een cultivator, de bodemscan loopt dan tegelijk mee met een grondbewerking.

De Veris i-scan van Vantage Agrometius.
De Veris i-scan van Vantage Agrometius.

De Veris i-scan is een afgeleide van de Veris MSP Series bodemscanner, waarmee ook de pH in de bodem gemeten kan worden. Met de i-scan is dat niet mogelijk. De richtprijs voor de i-scan is € 20.000 tot € 25.000.

 

Schoffel met compacte side-shift

De Franse fabrikant Carré was net als vorig jaar aanwezig met de Econet SGI-schoffelunit. Een 3D-camera houdt het apparaat op koer, in combinatie met een side-shit. Opvallend aan deze sideshift is dat hij is ingebouwd in de aanspanunit voor de hefinrichting. Deze compacte oplossing maakt dat de schoffels zo dicht mogelijk tegen de achter kant van de trekker aan zitten.

De getoonde uitvoering (zie foto hieronder) heeft een werkbreedte van 6 meter, voor de teelt van rode bieten met 22,5 centimeter afstand tussen de rijen. Carré wordt in Nederland vertegenwoordigd door Pool in Vroomshoop.

Econet SGI-schoffel van Carré.
Econet SGI-schoffel van Carré.

Lichte werktuigdrager

Van der Meer Techniek in Nagele is gespecialiseerd in machine-en besturingstechniek, Dat resulteerde in een relatief lichtgewicht werktuigdrager. De getoonde machine, 80pk, 8,3-36 banden, variabele spoorbreedte) weegt 2000 kilo, en wordt gebruikt voor het koppen van tulpen. De kopper hangt dan tussen de voor- en achteras, met de bestuurder aan de linkerzijde van de werktuigdrager. Voor schoffelwerk en dergelijke kan de bestuurdersplek naar het midden verplaatst worden. Uitvoerbaar met een hef in het midden en aan de voor- en/of achterkant.

Werktuigdrager van Van der Meer Techniek.
Werktuigdrager van Van der Meer Techniek.

Inrow-schoffel voor hoge rijsnelheid

Schoffelfabrikant HAK in Bleiswijk heeft ontwikkelde een schoffel voor de mechanische onkruidbestrijding in de rij. Een element bestaat uit een roterend mes met 2 snijkanten. Tijdens de passage van een cultuurplant blijft het mes in de grond tussen de rijen, na passage van een draait het mes een kwartslag, zodat het mes door de grond tussen 2 opeenvolgende planten in een rij beweegt.

Element van de HAK inrow-schoffel.
Element van de HAK inrow-schoffel.

De mesbeweging heeft iets weg van de roterende inrow-schoffel van de Engelse werktuigfabrikant Garford. Op de Garfordschoffel maakt een mes een complete cirkelbeweging (360 graden) tussen twee opeenvolgende planten in de rij. Bij de HAK-uitvoering blijft de mesbeweging steeds beperkt tot 90 graden (kwart van een cirkel). Dat zorgt ervoor dat de grond zo min mogelijk in beweging wordt gebracht en een hoge werksnelheid mogelijk is. De benodigde visiontechniek voor de aansturing van de schoffelmessen is ook in eigen huis ontwikkeld.

Eerste schoffel komend voorjaar in suikerbieten

De eerste HAK inrow-schoffel gaat komend voorjaar draaien in suikerbieten. Vanwege de onregelmatige afstand in de rij, is dit een bij uitstek lastig gewas voor deze manier van onkruidbestrijding. Ge\schikt voor gewassen met een minimale afstand tussen de gewasrijen van 25 centimeter. Elk element wordt elektrisch aangedreven (motor 380 Volt, een los aggregaat is nodig), en hangt in een parallellogram dat zijdelings en in hoogte kan bewegen. Richtprijs:

  • 2-rijer: € 59.000
  • 4-rijer: € 79.000
  • 6-rijer: € 97.000

 

Kleinschalige werktuig-kruiwagen

Mechanisatiebedrijf Ezendam in Borne heeft een elektrische eenrijige wagen voor gewasverzorging. Aan deze elektrisch aangedreven basisunit kunnen allerlei kleine werktuigen gekoppeld worden om te maaien, te bemesten, voor mechanische en chemische gewasbescherming (met schijfvernevelaar) en voor aanaardwerk en dergelijke. De hiervoor benodigde koppelstukken zijn eveneens leverbaar.

Het apparaat is in eerste instantie ontwikkeld voor toepassing in de boomkwekerij, volgens Ezendam veracht dat het ook van nut kan zijn op kleinschalige groententeeltbedrijven in kassen en in tunnels. Leverbaar met enkel, of dubbel wiel Een basisunit komt op € 3.300.

Elektrische eenrijige wagen voor gewasverzorging van Ezendam.
Elektrische eenrijige wagen voor gewasverzorging van Ezendam.

Onkruid ondiep aanpakken

De JBM Mulcher is een zeer ondiep (2 centimeter) werkend apparaat voor de mechanische onkruidbestrijding. Het onkruid wordt van de wortel geslagen, zonder dat daarbij de bodemstructuur en de in de bodem aanwezige schimmels en andere nuttige organismen worden beschadigd.

De mulcher is ontwikkeld door Hydro Schagen Techniek in samenwerking met biologisch bollenteler John Bruns. Volgens hem is dit apparaat ook prima bruikbaar in gangbare teelten, in gevallen waar de chemische onkruidbestrijding door de krapte aan middelen of door de onkruidsamenstelling steeds lastiger wordt.

JB Mulcher van Hydro Schagen Techniek.
JB Mulcher van Hydro Schagen Techniek.

De getoonde aanbouwmachine heeft een werkbreedte van 1,80 meter, met twee mechanisch aangedreven assen. Op de voorste as zitten 9 schuin geplaatste kartelschijven, op de achterste as 10 schijven. De machine is ook breder leverbaar, en wordt leverbaar met loopwielen en automatische diepteregeling. Bruns: “We zijn ook praktisch, alle bouten en moeren hebben sleutelwijdte 24.”

Het benodigd vermogen voor de 1,80 meter uitvoering blijft beperkt 70 pk. In frontuitvoering is de mulcher te gebruiken voor het verkleinen van een groenbemester, bijvoorbeeld in combinatie met een ecoploeg achterop de trekker.

Of registreer je om te kunnen reageren.