Doorgaan naar artikel

Zomer 2018: Kouwenberg nog niet klaar met beregenen

“Onze beregening is onze weersverzekering”, vertelde vollegrondsgroenteteler Gerard Kouwenberg hartje zomer. Met succes.

Zijn bedrijf staat in Beek en Donk in midden-Brabant, met teelten als bleekselderij, andijvie en bosui veelal groeiend op wat hij aanduidde als plofzand. Hij was toen continu in de weer met 4 haspels en de nodige ondergrondse beregening om de gewasproductie in de benen te houden.

“Dat is al is het al met al goed gelukt, we hebben altijd voldoende product beschikbaar gehad”, blikt hij tevreden terug. Wel met de kanttekening dat dat gepaard ging met de nodige extra inspanning en extra kosten. Het merendeel van zijn product gaat weg tegen vaste prijzen.

Grondwater altijd beschikbaar

Kouwenberg beregent met grondwater. Daar zit wel wat meer ijzer in dan wat optimaal is, maar het is altijd beschikbaar zonder dreigende tekorten zoals bij oppervlaktewater. En ook nu – eind oktober/begin november – is nog extra water nodig, want het is nog kurkdroog: van onderaf wordt er geen water aangevoerd, en de neerslaghoeveelheid is nog minimaal.

Lees ook: Dit moet je weten voordat je een waterput slaat

Nog niet mee klaar

“Natuurlijk hoeven niet zo veel meer te beregenen als in de zomer, maar we zijn er waarschijnlijk niet mee klaar. Vorige week hebben we de laatste bosuien en andijvie geoogst, met bleekselderij gaan we een maand door. Het is een gewas dat nogal veel water opneemt. Vannacht (29-30 oktober) is 10 millimeter regen gevallen. Komt er niets bij, dan moeten we wellicht toch weer aan de gang… in november.”
Lees verder onder de foto

Bregenen, beregenen, beregenen 'en we zijn er nog niet klaar mee', aldus Gerard Kouwenberg. - Foto: Joost Stallen

Bregenen, beregenen, beregenen ‘en we zijn er nog niet klaar mee’, aldus Gerard Kouwenberg. – Foto: Joost Stallen

Beregeningskringen in bleekselderij

Het enige wat dit seizoen nadrukkelijker parten speelde, was het ontstaan van beregeningskringen in de bleekselderij. Dat stond op een blok met ondergrondse beregening. “Daar zag je op een gegeven moment verschil tussen de stukken die meer of minder water kregen. Onder normale omstandigheden is dat niet aan de orde, maar nu wel dus, zoals je wel meer aparte dingen zag als de ligging van oude sloten.

Sproeier of haspel?

“In de bleekselderij hebben we geprobeerd de groeiverschillen recht te trekken door een paar keer een haspel in te zetten. Dat pakte goed uit. De vraag is nu of we onder omstandigheden zoals in dit seizoen moeten doorgaan met sproeiers of met een haspel.”

Lees ook hoe bloemkoolteler André Slootmaker en spruitenteler Piet Sonneveld de zomer 2018 hebben doorstaan

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin